Jak udržet chuť a vůni koření?

Gurmánský zážitek. Pod tím si každý představí možná trochu něco jiného. Někomu se vybaví luxusní večeře při svíčkách, někomu dávné jídlo z dětství, které podle rodinného receptu připravovala jeho babička. Ačkoliv kulisy se mění, všechny tyto nezapomenutelné chvíle spojuje to samé. Jedinečné chutě a vůně.

ilustrační obrázek
Zobrazit fotografii v galerii

Protože jídlům je většinou dodá vhodně zvolená kombinace koření a bylinek, vyplatí se vsadit kvalitu a tu pořádně chránit. Největším nepřítelem koření je totiž vlhko, světlo a horko. 


V čem a kde skladovat 

Platí tři hlavní zásady. Zaprvé musí být koření v těsné dóze, aby do něj nešlo vlhko. Ideální je sklo. Dobrou volbou jsou také uzavíratelné sáčky na suchý zip. „Jinak dochází ke ztrátě aromatických látek a u některých druhů, které do sebe jímají vzdušnou vlhkost, k jejich spékání, tedy tvrdnutí,“ vysvětluje kvalitář společnosti Vitana Pavel Beneš.  

Za další platí, že ačkoliv téměř všechny druhy koření můžete mít normálně uskladněné v kuchyni, protože snesou běžnou pokojovou teplotou kolem 25 stupňů Celsia, nikdy by neměly být vystaveny přímým slunečním paprskům. Nejcitlivější jsou sušené bylinky jako je petržel, pažitka či bazalka. Oproti tomu například kmín, pepř či skořice jsou vůči záření odolnější.  


Výjimkou je červená paprika. Ta by mohla ztratit červenou barvu a rychleji hnědnout. „Doporučená optimální teplota z hlediska uchování původních senzorických vlastností, zejména barvy, je u papriky do 8 °C. Proto je dobré ji skladovat v chladničce, samozřejmě opět v neprodyšném obalu,“ dodává expert na koření. 


Mlít či nemlít? 

Obecně u jakéhokoli koření platí, že v mleté variantě vydrží méně. Jestliže budeme dodržovat všechny zásady správného skladování, koření vydrží v dobré kondici jeden až tři roky. K největším ‚držákům‘ patří celá semena, jako je například kmín, anýz, fenykl nebo pepř. I tak bychom ale koření neměli kupovat do zásoby.


Připravila: Katka
Foto: iStock

DISKUZE K ČLÁNKU

2

Koření pěstuji a snažím se ho i zachovat

ODPOVĚDĚT

3

Koření mám v dózách nebo v původních kořenkách (např. Nahrin).

ODPOVĚDĚT

3

Také své vypěstované bylinky i ostatní koření uchovávám v dózách...

ODPOVĚDĚT

4

pěstuji bylinky a mám je v dozách

ODPOVĚDĚT

3

Mám skleněné dózy. Hodně používám bylinky ze zahrádky.

ODPOVĚDĚT

3

Koření skladuji ve skleněných kořenkách...

ODPOVĚDĚT

1

koření mám v tmavých sklenicích se zabroušeným skleněným uzávěrem. Jsou to staré nádobky z lékárny a tam to koření vydrží neskutečně dlouho.

ODPOVĚDĚT

3

vše mám ve skleničkách

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (8 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

ilustrační obrázek

Jak vybrat správnou čokoládu na vaření?

Čokoláda není jen oblíbený pamlsek, některé jsou přímo určené na vaření. Pokud se pomalu chystáte...

ilustrační obrázek

Voňavé i léčivé koření

Chuť, vůně, ale i léčivé účinky jsou vlastnosti, pro které využívali lidé koření už od...

ilustrační obrázek

Jaké spotřebiče a nádobí musíte mít ve vaší kuchyni

Vybavení kuchyně není nikdy dost. Svou kuchyň musíte vybavit správnými spotřebiči, tak aby byla funkce...

ilustrační obrázek

Podzim a prevence nachlazení

Letošní přechod z letního počasí na chladné podzimní je velmi rychlý. To se bohužel může...

ilustrační obrázek

Vyhrajte kurz vaření Chefparade

Vaříte rádi, ale zjišťujete, že dokola opakujete stejné recepty? Máme pro vás několik tipů, jak...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

inzerce

ŽHAVÉ DRBY

VAŘENÍ

Dobrý den, chci se zeptat máte někdo zkušenost s titanovým ...

ODMĚNY PRO BAFANY

Dobrý den, čím odměňujete vaše bafany? :-) My jsme doposud ...

KOČÁREK

Našla bych tu nějakou maminku, která by mi poradila s ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz