Inspirace pro zdravý jídelníček - obiloviny III.

Obiloviny by měly tvořit základ našeho jídelníčku. Ale víte proč a také jak je nejlépe připravit? Znáte jáhly a pohanku?

ilustrační obrázek
Zobrazit fotografii v galerii

PROSO – JÁHLY
Jedna z nejstarších obilovin na světě. Opět bezlepková potravina .  Donedávna to byla zcela opomíjená potravina. Jáhly mají vysoký obsah vitaínů skupiny B, beta karotenu a minerálních látek. Tradiční je příprava jáhlelné kaše a často se používají jako zavářka do polévky. Chutně uvařené se dají použít jako příloha k rozmanitým zeleninovým, luštěninovým i masitým pokrmům.

Příprava jáhel:
Před vařením jsou třeba spařit horkou vodou – tím se zbavíme jakékoliv obilné pachutě, která může někomu vadit. Doporučuji klidně i 2x po sobě. Prolijeme horkou vodou, chvíli necháme stát, propláchneme, odkapeme a ještě jednou. Teprve potom dáme vařit. Jáhly vaříme podobě jako bílou rýži – tj. 1 : 2 s vodou, když se začnou vařit, ztlumíme plamen a dovaříme pomalu asi 20 minut, dokud se voda nevstřebá (v běžném hrnci – není třeba tlakový). Pokud je použijeme na přílohu nebo se zeleninou, jemně na začátku vaření osolíme. Oblíbené jsou zejména sladké jáhlené kaše – na snídaně nebo druhé večeře pro sportovce, kdy se po uvaření může (ale nemusí) přidat trochu mléka, nastrouhané jablko nebo hruška, kousky švestek, rozinek, zasypat skořicí a nehubnoucí si mohou dovolit i zákápnout medeme a hoblinku másla.

POHANKA
Přestože to ani není přímo obilnina, k cereáliím se řadí. Pohanka má vysoký obsah kyseliny linolenové, lecitinu a rutinu – příznivě ovlivňuje pružnost cév, je bohatá na vlákninu, minerální látky, vitamíny skupiny B, vitamín C, E. Opět se jedná o bezlepkovou potravinu. Kromě celé pohanky je k dostání pohanka lámanka a pohanková krupice, které opět urychlují přípravu a rozšiřují možnost využítí v kuchyni.

Příprava pohanky:
Opět můžeme propláchnout  horkou vodou, lehce prosušit na pánvi. Dáme si vařit dvojnásobné množství mírně osolené vody a do vroucí vsypeme pohanku. Vaříme jen cca 2 minuty, lehce promícháme  a odložíme na půl hodiny do mírně vyhřáté trouby (nebo do peřin, jak to dělaly naše babičky..) Rozhodně v případě pohanky doporučuji věnovat se místu pěstování, z vlastní zkušenosti vyhledávám a doporučuji místní produkci.

Autor: Radka Krejčová
poradce pro výživu www.enduraining.com

Foto: fotobanka Istock

DISKUZE K ČLÁNKU

VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

ilustrační obrázek

Show Jana Krause – Jana Kánská, Tomáš Maštalír a Cecílie Jílková

Dcera Milady Horákové Jana Kánská, herec Tomáš Maštalír a výživová poradkyně Cecílie Jílková se představí...

ilustrační obrázek

Inspirace pro zdravý jídelníček - obiloviny I.

Obiloviny by měly tvořit základ našeho jídelníčku. Ale víte proč a také jak je nejlépe...

ilustrační obrázek

Krabičková dieta na dva týdny zdarma

Éra popularity striktních a nevyvážených redukční diet je naštěstí již za námi a čím dál...

ilustrační obrázek

Vyhrajte diář dietář

Chcete mít pod kontrolou svůj čas i svou hmotnost a zároveň zdravě žít? Pořiďte si...

ilustrační obrázek

Máte doma cvalíka?

Dětská obezita je jedním z největších strašáků naší civilizace. Přitom se tomuto závažnému zdravotnímu problému...

ilustrační obrázek

Olga Šípková: Ke zdravému a šťastnému životu vede pět kroků

Společnost Nutrend a její fungování na trhu sleduji téměř celou svou éru, skoro 21 let....

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

inzerce

ŽHAVÉ DRBY

DAROVÁNÍ VAJÍČEK

Ahojky, je tu některá, která byla darovat vajíčka? Sama nad ...

ZÁCPA

Dobrý den, moc prosím o radu co se zácpy týče. Nějak se mě ...

ŽRÁDLO PRO PEJSKA

Ahoj co dáváte pejskovi za zřádlo?Vůbec nevím jestli ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz