Artyčok si pomalu hledá místo také v našich kuchyních. Vyzkoušet ho můžete nejen kvůli jeho zajímavé chuti. Prospěje rovněž vaší tělesné schránce.
Artyčok lidé konzumovali například už ve starověkém Egyptě. Z pohledu dějin se v našich zeměpisných šířkách jedl ještě poměrně nedávno, avšak tenkrát šlo o surovinu určenou pro „horních deset tisíc“. Dnes si ho může dopřát každý.
Co obsahuje
Hlavní látkou je hořčina cynarin, dále artyčok obsahuje flavonoidy, sliz, organické kyseliny, vitamíny A a B a mnoho jiných látek.
Artyčok slibuje řadu pozitivních účinků, nejčastěji se o něm hovoří jako o výborné zelenině na játra a žlučník. Zvyšuje tvorbu žluči i její vylučování, přispívá k detoxikaci jater, zlepšuje trávení. Vsadit na něj se doporučuje také při léčbě kožních problémů, například ekzémů, při revmatismu, astmatu nebo cukrovce.
Obecně snižuje hladinu cholesterolu, působí močopudně a detoxikuje (tip pro jarní očistné kúry). Jeho zdravého působení může využít téměř kdokoliv, s výjimkou lidí, jež trápí ledvinové choroby.
Jak ho upravit
Nakupují se celé růžice, avšak z nich se dá konzumovat jen část. Podívejte se, zda jsou listy čerstvé a pevné. Doma z růžice otrhejte svrchní listy, odřízněte přibližně ještě třetinu růžice, vydlabejte střed a ještě se zbavte zbytku stonku. Pak už si můžete pochutnávat, protože artyčok lze konzumovat také zasyrova. Pokud si na to netroufáte, povařte ho v páře a listy namáčejte do různých dipů.
Odvar
Budete-li chtít artyčok konzumovat cíleně s ohledem na zlepšení svého zdravotního stavu, doporučuje se krátce povařit listy. Pak je sceďte a během dne vypijte několik šálků. Rovněž se nabízí doplnit artyčok známými bylinkami.
Jinou cestu nabízí odvar z celé rostliny, který má prospět při kožních problémech a rovněž při bolestech hlavy.
Další formy užívání
Například v obchodech se zdravou výživou jsou k dostání artyčoková tinktura, prodávají se také kapsle.
Připravila: Věra Hájková