Ani žemlovka nemusí znamenat vždycky jen kombinaci jablek a veky. Rohlíky ale nepřekvapí zdaleka tolik jako použití banánů v náplni. Báječná kombinace.
Banány Jsou k dostání po celý rok a jde o bezvadný zdroj energie zdravou formou. „Obsahují ovocné cukry, hojně vitaminů (A, B, C), zejména B6, který pomáhá syntetizovat neurotransmitery dopamin a serotonin pro dobrý pocit. Najdeme v něm i důležité minerální prvky – hořčík, fosfor, železo a zejména draslík, který tělo ztrácí díky stresu či při fyzické zátěži. Banán jako dopolední nebo odpolední svačina je ideální. Jeden menší však bohatě postačí,“ vysvětluje výživová poradkyně Ivana Bednářová BA.
Smetana a vajíčka dodají receptu potřebné bílkoviny, které lépe zasytí. „Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek a současně je také velmi dobře stravitelné. Základními složkami sušiny vajec jsou proteiny (bílkoviny) a lipidy (tuky). Vaječné bílkoviny obsahují vysoké množství esenciálních aminokyselin. Člověk si je v organismu totiž nedokáže vlastními silami syntetizovat,“ vysvětluje Ivana Bednářová BA.
Příprava: 20 minut
Pečení: 30 minut
Pro 4 osoby:
5 rohlíků
5 banánů
100 g rozinek, předem namočených v rumu
450 ml smetany (30%)
80 g cukru
5 vajec
špetka soli
lžička vanilkového extraktu
máslo na vymazání formy
Postup přípravy:
Troubu předehřejte na 170 oC. Pokud jste si rozinky nenamočili předem, je nejvyšší čas to udělat. Lepší je ale vzpomenout si včas, aby se namáčely několik hodin.
Zapékací mísu vymažte máslem. Prošlehejte čtyři žloutky, jedno celé vajíčko, vanilkový extrakt, sůl, 50 g cukru a nakonec přimíchejte smetanu.
Nakrájejte rohlíky a banány na plátky, promíchejte s rozinkami a vše přendejte do zapékací mísy.
Zalijte smetanovou směsí a dejte asi na 20–30 minut péct.
Bílky ušlehejte do polotuha a postupně přidávejte zbytek cukru.
Ušlehaný tuhý sníh přidejte před koncem pečení na žemlovku a ještě krátce zapečte.
Tip: Jako základ můžete použít jakékoliv bílé pečivo (toastový chléb, veku, klidně i vánočku).
Zdroj informací: Z knihy Chléb v hlavní roli, Milena Volfová, vydal Smart Press 2010, výživová poradkyně Ivana Bednářová BA
Foto: Smart Press