Gastro

Barevné kuřecí špízy na grilu

Sbírání kytiček

Gril nemusí být jen dospěláckou záležitostí. Musíme mít ale na paměti, že děti prorostlými steaky většinou příliš neosliníme. Připravte jim barevné kuřecí špízy.

Jídlo venku milují děti stejně jako dospělí. Fascinuje je totiž proces grilování a příprava dobrot na ohni jim připadá tajuplná. A proto málokteré dítko lákadlu grilované večeře odolá.

Navíc můžete děti zapojit do příprav. Těm větším můžete svěřit krájení zeleniny a napichování špízů a těm menším zase přípravu marinád. Uvidíte, že si užijete spoustu legrace.

Kvalita kuřecího masa

Víte, že produkce a zpracování drůbeže v České republice je pod stálým veterinárním dozorem? Pro chovatele všech druhů jatečních zvířat platí povinnost 24 hodin před dodávkou na jatka zasílat jejich informace o zdravotním stavu. Úřední veterinární lékař musí být přítomen na schválených jatkách během celé doby.

V prodejně si maso prohlédněte a současně si všímejte údajů na etiketě. Zde se uvádí název výrobku, výrobce a jeho adresa, dále třída jakosti (A nebo B), stav, ve kterém je kuřecí maso dodáváno na trh (zda jde o drůbež čerstvou, nebo zmrazenou). U čerstvého kuřecího naleznete datum použitelnosti a u zmrazeného kuřecího datum minimální trvanlivosti a datum zmrazení. Dále pak také podmínky uchovávání masa a země původu. Povinně se označuje členský stát EU nebo třetí země, kde byla drůbež chována a poražena.

Kromě označení země původu je kuřecí maso na obalu či etiketě opatřeno identifikační značkou (oválné označení zdravotní nezávadnosti baleného kuřecího masa). Značka uvádí kód státu a registrační číslo výrobce.

Na špízy:

  • 250 g kuřecího masa
  • 1 ks červené cibule
  • 1 ks cukety
  • 1 ks žluté papriky
  • 1 ks rajčete
  • extra panenský olivový olej
  • sůl a pepř

Na marinádu:

  • 1 citron
  • lžička sójová omáčky
  • lžíce medu
  • extra panenský olivový olej

Do misky přidejte všechny ingredience na marinádu, dobře pomíchejte a zakápněte citronovou šťávou. Poté si připravte maso. Nakrájejte ho na kousky a naložte do marinády alespoň na jednu hodinu a dejte odpočinout do lednice.

Mezitím si připravte zeleninu, kterou očistěte a nakrájejte na plátky tak, aby držela na špízu. Jakmile je maso odpočaté, napichujte ho společně se zeleninou na špíz, zakápněte olivovým olejem, zabalte do alobalu a grilujte 15 minut.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: Naše bio, Akademie kvality
Zdroj fotografií: Naše bio
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL