Jako každý pátek, i dnes přinášíme recept. Tentokrát na krémovou batátovou polévku. Klidně nahradí i hlavní jídlo.
„Batáty mají jemnou, lehounce nasládlou chuť trošku podobnou dýni. Jsou však nejen lahodné, ale i zdravé. Batáty jsou zásobárnou vitaminu A, který prospívá očím a C, podporujícího imunitu. Mangan slouží k lepšímu využití vitaminu C a podporuje efektivní metabolismus cukrů. Obsahují hodně vitaminu B6, který je skvělý jako prevence proti srdečním onemocněním nebo nespavosti. Najdeme v nich i vitamin E a rozpustnou vlákninu pektin. Navíc snižují hladinu cholesterolu. Při přípravě neodstraňujte slupku, získáte tak více betakarotenu,“ vysvětluje výživová poradkyně Ivana Bednářová BA.
Batáty se dají také přidat do těsta na buchty, bábovku, chléb nebo koláč. Výborné jsou do polévek a můžete je kombinovat třeba s mrkví nebo hruškami. Nejdéle vydrží v suchu a chladu. Skladujte je v teplotách od 6 do 10 stupňů Celsia.
Batátová polévka se smaženou cibulkou
Ingredience:
- 3 větší batáty (cca 1 kg)
- 2 mrkve
- 1 fenykl
- 1 litr vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
- malý kousek čerstvého zázvoru
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou klasik
- přepuštěné máslo
- ½ lžičky kurkumy
- 250 ml kokosového mléka
- sůl
- pepř
Ingredience na ozdobu:
- cibule
- hladká mouka
- strouhaný parmazán
- olej
- dýňová semínka
Postup:
1) Batáty oloupeme a nakrájíme na větší kousky. V míse je smícháme s olivovým olejem, balzamikovým krémem, osolíme, opepříme a dáme péct do trouby na cca 20 minut na 180 stupňů.
2) V hrnci si rozpustíme přepuštěné máslo a orestujeme na něm na kousky pokrájenou mrkev. Přidáme nakrájený fenykl, nadrobno pokrájený zázvor, kurkumu (nemusí být) a ještě chvíli restujeme.
3) Nakonec přidáme upečené batáty a přilijeme vývar. Vše rozmixujeme, zalijeme kokosovým mlékem, dochutíme solí a krátce provaříme.
4) Připravíme si cibulové kroužky. Cibuli pokrájíme na kolečka a obalíme v mouce a parmazánu. Smažíme na oleji do zezlátnutí. Dýňová semínka si opražíme nasucho v pánvičce.
5) Polévku podáváme ozdobenou cibulovými kroužky a praženými dýňovými semínky.
Připravila: Věra Hájková
Foto: Mora