Gastro

Batátová polévka se smaženou cibulkou

Jako každý pátek, i dnes přinášíme recept. Tentokrát na krémovou batátovou polévku. V létě nahradí klidně i hlavní jídlo.

Batátová polévka se smaženou cibulkou

Ingredience: 

● 3 větší batáty (cca 1 kg) 

● 2 mrkve 

● 1 fenykl 

● 1 litr vývaru (zeleninový nebo kuřecí) 

● malý kousek čerstvého zázvoru 

● 3 lžíce olivového oleje 

● 3 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou klasik 

● přepuštěné máslo 

● ½ lžičky kurkumy 

● 250 ml kokosového mléka 

● sůl 

● pepř 

Ingredience na ozdobu: 

● cibule 

● hladká mouka 

● strouhaný parmazán 

● olej 

● dýňová semínka 

Postup: 

1) Batáty oloupeme a nakrájíme na větší kousky. V míse je smícháme s olivovým olejem, balzamikovým krémem, osolíme, opepříme a dáme péct do trouby na cca 20 minut na 180 stupňů. 

2) V hrnci si rozpustíme přepuštěné máslo a orestujeme na něm na kousky pokrájenou mrkev. Přidáme nakrájený fenykl, nadrobno pokrájený zázvor, kurkumu (nemusí být) a ještě chvíli restujeme. 

3) Nakonec přidáme upečené batáty a přilijeme vývar. Vše rozmixujeme, zalijeme kokosovým mlékem, dochutíme solí a krátce provaříme. 

4) Připravíme si cibulové kroužky. Cibuli pokrájíme na kolečka a obalíme v mouce a parmazánu. Smažíme na oleji do zezlátnutí. Dýňová semínka si opražíme nasucho v pánvičce. 

5) Polévku podáváme ozdobenou cibulovými kroužky a praženými dýňovými semínky. 

Připravila: red.

Foto: Kalamáta Papadimitriou


Diskuze: příspěvků