Batáty mají jemnou, lehounce nasládlou chuť trošku podobnou dýni. Jsou však nejen lahodné, ale i zdravé.
Batáty jsou zásobárnou vitaminu C, podporujícího imunitu. Obsahují hodně vitaminu B6, který je skvělý jako prevence proti srdečním onemocněním nebo nespavosti. Navíc snižují hladinu cholesterolu. Spolu s mrkví bohatou na vitamin A a také na antioxidanty tvoří skvělou dvojici. Dnes pro vás máme recept na batátovo-mrkvový krém podle blogerky Live With Anny.
Ingredience:
500 g batátů
500 g mrkve
1 lžička římského kmínu
olivový olej na zakápnutí zeleniny
2 lžičky soli
pepř
1,5 l zeleninového vývaru
3 červené cibule
2 lžíce olivového oleje – na smažení cibulky
5 stroužků česneku
směs semínek (dýňová, slunečnicová, piniová)
Postup přípravy:
Batáty a mrkev oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Promíchejte a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Směs dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C na 30 minut.
Mezi tím, co se směs peče, si ve větším hrnci rozpalte olivový olej a nechte na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku. Poté, co je cibulka hotová, k ní přidejte nadrobno nakrájený česnek. Chvíli orestujte a poté odstavte směs z plamene.
Jakmile jsou batáty s mrkví dozlatova upečené, dejte je do hrnce s cibulkou a česnekem. Přidejte zeleninový vývar a poté vše za pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka. Vývar nebo vodu můžete poté přidat podle toho, jak máte rádi polévky husté. Rozmixovanou polévku dejte zhruba na 5 minut vařit a poté dochuťte podle potřeby. Na pánvi si opražte směs semínek, jimiž ozdobíte naservírovanou polévku. Podávejte s chlebem.
Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Mora
Foto: Mora