Gastro

Batátovo-mrkvový krém

Batáty mají jemnou, lehounce nasládlou chuť trošku podobnou dýni. Jsou však nejen lahodné, ale i zdravé.

Batáty jsou zásobárnou vitaminu C, podporujícího imunitu. Obsahují hodně vitaminu B6, který je skvělý jako prevence proti srdečním onemocněním nebo nespavosti. Navíc snižují hladinu cholesterolu. Spolu s mrkví bohatou na vitamin A a také na antioxidanty tvoří skvělou dvojici. Dnes pro vás máme recept na batátovo-mrkvový krém podle blogerky Live With Anny. 

Ingredience:

500 g batátů 

500 g mrkve 

1 lžička římského kmínu 

olivový olej na zakápnutí zeleniny 

2 lžičky soli 

pepř 

1,5 l zeleninového vývaru

3 červené cibule 

2 lžíce olivového oleje – na smažení cibulky 

5 stroužků česneku 

směs semínek (dýňová, slunečnicová, piniová) 

Postup přípravy:

Batáty a mrkev oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Promíchejte a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Směs dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C na 30 minut. 

Mezi tím, co se směs peče, si ve větším hrnci rozpalte olivový olej a nechte na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku. Poté, co je cibulka hotová, k ní přidejte nadrobno nakrájený česnek. Chvíli orestujte a poté odstavte směs z plamene. 

Jakmile jsou batáty s mrkví dozlatova upečené, dejte je do hrnce s cibulkou a česnekem. Přidejte zeleninový vývar a poté vše za pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka. Vývar nebo vodu můžete poté přidat podle toho, jak máte rádi polévky husté. Rozmixovanou polévku dejte zhruba na 5 minut vařit a poté dochuťte podle potřeby. Na pánvi si opražte směs semínek, jimiž ozdobíte naservírovanou polévku. Podávejte s chlebem.

Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Mora
Foto: Mora


Diskuze: příspěvků