Gastro

Chřest s holandskou omáčkou, parmskou šunkou a pošírovaným vajíčkem

Sbírání kytiček

Dnes vám přinášíme recept od šéfkuchaře Hliněné bašty Hynka Vávry. Vyzkoušejte jeho Chřest s holandskou omáčkou, parmskou šunkou a pošírovaným vajíčkem. Nebo si na něj můžete zajít do Hliněné Bašty.

Suroviny na holandskou omáčku

  • Máslo 100 g
  • Vymačkaná šťáva z půlky citronu
  • Vejce 3 ks
  • Sůl

Postup

Do nerezové mísy vyklepneme 3 žloutky spolu se špetkou soli, přidáme citronovou šťávu a položíme na hrnec s vroucí vodou. Metlou hned začneme šlehat. Žloutky nesmí překročit teplotu 65 °C, nebo se z nich stanou míchaná vajíčka. Šleháme cca 2 minuty, Pokud by se nám žloutky zahřívaly moc, stáhneme na chvilku z páry. Rozehřáté máslo přiléváme do žloutků pomalu tenkým pramínkem a neustále šleháme, až vznikne krémová omáčka.

Suroviny na chřest

  • Zelený chřest
  • Sůl
  • 3 vejce
  • sůl
  • ocet

Postup

Zelený chřest vaříme v osolené vroucí vodě cca 3 minuty. Nejlépe nastojato, aby měl hlavičky nad vodou, tím se vaří v páře.

Do vody v hrnci vlijeme ocet, osolíme. Vodu přivedeme těsně k varu, stáhneme plamen a vyklepneme do ní vejce, pomocí lžíce uděláme vír a točíme dál lžící dokola, bílek tím nabalujeme kolem žloutku. Vaříme 2−3 minuty, poté vyjmeme a zchladíme.

Uvařený chřest naservírujeme na talíř, přidáme vajíčko, přelijeme holandskou omáčkou, přidáme parmskou šunku

Připravila: Sabina Bergmanová

Zdroj informací: Hliněná bašta
Zdroj fotografií: Hliněná bašta
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků