Dnes vám přinášíme recept od šéfkuchaře Hliněné bašty Hynka Vávry. Vyzkoušejte jeho Chřest s holandskou omáčkou, parmskou šunkou a pošírovaným vajíčkem. Nebo si na něj můžete zajít do Hliněné Bašty.
Suroviny na holandskou omáčku
- Máslo 100 g
- Vymačkaná šťáva z půlky citronu
- Vejce 3 ks
- Sůl
Postup
Do nerezové mísy vyklepneme 3 žloutky spolu se špetkou soli, přidáme citronovou šťávu a položíme na hrnec s vroucí vodou. Metlou hned začneme šlehat. Žloutky nesmí překročit teplotu 65 °C, nebo se z nich stanou míchaná vajíčka. Šleháme cca 2 minuty, Pokud by se nám žloutky zahřívaly moc, stáhneme na chvilku z páry. Rozehřáté máslo přiléváme do žloutků pomalu tenkým pramínkem a neustále šleháme, až vznikne krémová omáčka.
Suroviny na chřest
- Zelený chřest
- Sůl
- 3 vejce
- sůl
- ocet
Postup
Zelený chřest vaříme v osolené vroucí vodě cca 3 minuty. Nejlépe nastojato, aby měl hlavičky nad vodou, tím se vaří v páře.
Do vody v hrnci vlijeme ocet, osolíme. Vodu přivedeme těsně k varu, stáhneme plamen a vyklepneme do ní vejce, pomocí lžíce uděláme vír a točíme dál lžící dokola, bílek tím nabalujeme kolem žloutku. Vaříme 2−3 minuty, poté vyjmeme a zchladíme.
Uvařený chřest naservírujeme na talíř, přidáme vajíčko, přelijeme holandskou omáčkou, přidáme parmskou šunku
Připravila: Sabina Bergmanová