Gastro

Cibulačka s parmazánem

Sbírání kytiček

Máte chuť na něco netradičního? Vyzkoušejte cibulačku s parmazánem. Cibulačka se v českých domácnostech moc nevaří a to je škoda.

Obyčejná cibule se svými neobyčejnými účinky by se měla zařazovat do jídelníčku denně. A co tedy tak zázračného můžeme od cibule čekat?

Cibule má protizánětlivé a antibakteriální účinky, podporuje imunitu, tím že obsahuje přírodní antibiotikum alicin. Alicin je fantastickým pomocníkem při zánětu horních cest dýchacích. Možná si vzpomínáte z dětství na lektvar z cibule a cukru, kterým nás léčily babičky, nechutnal zrovna delikátně, ale fungoval! Babičky věděly. Dnes jsem vynechala lektvary a připravila pro vás metabolicky vstřícnou, senzační verzi francouzské cibulačky,“ vysvětluje výživová poradkyně Petra Krajčinovič.

Podle webu webmd.com obsahuje cibule také antioxidanty, které chrání naše tělo před volnými radikály. Nejúčinnější z nich je kvercetin. Pomáhá při zánětu a posiluje imunitu. Nejvíce kvercetinu obsahuje červenofialová odrůda. Cibule obsahuje také fruktooligosacharidy, které fungují jako prebiotika, a které pomáhají s trávením. Dále obsahuje organické sloučeníny síry, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.

Cibuli můžete použít, i pokud se chceme zbavit zápachu v ledničce nebo v domácnosti například po malování – nakrájená cibule do sebe skvěle absorbuje všechny pachy. Vzhledem k tomu, že všechno pohlcuje, nikdy ji neskladujte do druhého dne, například rozpůlenou v potravinové fólii. Natáhla by do sebe totiž i chemikálie z plastu. Můžete ji ale nakrájet a dát ji do skleněné uzavíratelné nádoby do mrazničky.

Ingredience:

  • 2 porce červené a bílé cibule 1:1
  • 2 porce parmazánu
  • lžíce žitné mouky
  • 2 lžíce balsamika a lžičku balsamikové redukce
  • ½ litru zeleninového vývaru
  • lžíci olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř a sůl

Postup přípravy:

Oloupanou cibuli nakrájejte na klínky. Zahřejte olivový olej a cibuli osmahněte dosklovata. Zaprašte moukou, lehce opečte, zakápněte balsamikem i redukcí a podlijte vývarem. Povařte 10 minut, na závěr vmíchejte porci parmazánu. Druhou polovinu rozdělte na dva díly ke dvěma porcím polévky.

Připravila: výživová poradkyně Petra Krajčinovič

Zdroj informací: www.webmd.com/diet/health-benefits-onions, výživová poradkyně Petra Krajčinovič
Zdroj fotografií: Fit a Fresh
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL