Dnes opět recept pro milovníky dortů se sýrem. Tentokrát čokoládová varianta.
Ingredience (10–12 porcí)
Korpus:
• 250 g máslových sušenek
• 55 g Tradičního másla z Moravy
• 2 polévkové lžíce holandského kakaa
Čokoládová ganache:
• 250 ml 30% smetany
• 200 g kvalitní hořké čokolády
Čokoládový krém:
• 600 g Jaroměřického žervé
• 100 g mascarpone
• 4 polévkové lžíce moučkového cukru
• čokoládová ganache
• 3 vejce
Korpus:
Dortovou formu vyložíme pečicím papírem a troubu předehřejeme na 180 °C. Sušenky rozdrtíme spolu s kakaem v mixéru nebo ručně válečkem. Máslo rozpustíme a poté spojíme se sušenkami. Vzniklou hmotu vmačkáme na dno formy. Pečeme v předehřáté troubě 15 minut.
Čokoládové ganache:
Smetanu dáme vařit. Až začne bublat, přidáme nalámanou čokoládu. Směs vymícháme do hladka. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Čokoládový krém:
Ručně smícháme Jaroměřické žervé, mascarpone a cukr. Do hladké směsi po jednom zašleháme vejce a nakonec opatrně přimícháme čokoládovou ganache. Vzniklý krém nalijeme na sušenkový základ.
Do předehřáté trouby vložíme pekáč naplněný vodou, na něj položíme mřížku a na mřížku koláč. Pečeme 35 minut, poté otevřeme troubu a koláč necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Koláč je nejlepší druhý den, přes noc jej vychladíme v ledničce. Tipy na zdobení: Koláč můžete zalít další čokoládovou ganache, ovocným rozvarem, slaným karamelem nebo šlehačkou. Hlavně aby vám chutnalo.
Připravila: Katka
Foto: Jaroměřická mlékárna