Gastro

Čokoládový koláč s žervé krémem

Dnes opět recept pro milovníky dortů se sýrem. Tentokrát čokoládová varianta.

Ingredience (10–12 porcí) 

Korpus: 

• 250 g máslových sušenek 

• 55 g Tradičního másla z Moravy 

• 2 polévkové lžíce holandského kakaa 

Čokoládová ganache: 

• 250 ml 30% smetany 

• 200 g kvalitní hořké čokolády 

Čokoládový krém: 

• 600 g Jaroměřického žervé 

• 100 g mascarpone 

• 4 polévkové lžíce moučkového cukru 

• čokoládová ganache

 • 3 vejce 

Korpus: 

Dortovou formu vyložíme pečicím papírem a troubu předehřejeme na 180 °C. Sušenky rozdrtíme spolu s kakaem v mixéru nebo ručně válečkem. Máslo rozpustíme a poté spojíme se sušenkami. Vzniklou hmotu vmačkáme na dno formy. Pečeme v předehřáté troubě 15 minut. 

Čokoládové ganache: 

Smetanu dáme vařit. Až začne bublat, přidáme nalámanou čokoládu. Směs vymícháme do hladka. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. 

Čokoládový krém: 

Ručně smícháme Jaroměřické žervé, mascarpone a cukr. Do hladké směsi po jednom zašleháme vejce a nakonec opatrně přimícháme čokoládovou ganache. Vzniklý krém nalijeme na sušenkový základ. 

Do předehřáté trouby vložíme pekáč naplněný vodou, na něj položíme mřížku a na mřížku koláč. Pečeme 35 minut, poté otevřeme troubu a koláč necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Koláč je nejlepší druhý den, přes noc jej vychladíme v ledničce. Tipy na zdobení: Koláč můžete zalít další čokoládovou ganache, ovocným rozvarem, slaným karamelem nebo šlehačkou. Hlavně aby vám chutnalo.

Připravila: Katka
Foto: Jaroměřická mlékárna


Diskuze: příspěvků