Gastro

Cuketový krém

Cuketa nebo také cukina je tykvovitá zelenina, která je velmi nenáročná na pěstování.

Mladé cuketky se vyjímají syrové v zeleninových salátech, cuketám obecně však sluší i zapékání, grilování, vaření nebo dušení. 

Cuketa má velmi jemnou chuť a snadno přejímá chuť dalších přísad, a tak jí prospívá koření a spojení s výraznými ingrediencemi, třeba s česnekem.

Zkuste cuketu rozmixovat do lahodného krému s mátou, citronovou šťávou a zakysanou smetanou. Možná budete překvapeni, jak vás v létě osvěží.

Ingredience:

600 g cukety
hrst špenátových listů
4 ks jarní cibulky
600 ml zeleninového vývaru
hrst čerstvé máty
šťáva z ½ citronu
100 g zakysané smetany
špetka soli
čerstvě mletý pepř
olivový olej

 

Postup:

1. Nakrájejte jarní cibulku na kolečka, cuketu na půlkolečka a restujte na olivovém oleji cca 20 minut. 

2. Osolte, opepřete, přidejte špenátové listy a zalijte vývarem.

3. Rozmixujte dohladka, přidejte citronovou šťávu a zakysanou smetanu a promíchejte.

4. Dozdobte mátou a podávejte.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: Akademie kvality
Zdroj fotografií: Akademie kvality

Diskuze: příspěvků