Gastro

Grilovaný filet z lososa pod bylinkovou krustou se zeleninovými špízy

Máte rádi lososa a hledáte nějaký zajímavý recept? Jeden pro vás máme.

Potřebujete:

  • 4 steaky z lososa
  • čerstvé bylinky (tymián, estragon, bazalka, plocholistá petržel)
  • 50 g střídky z bílého chleba
  • 1 žloutek
  • sůl
  • 100 g majonézy
  • 300 g zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce najemno nasekaného čerstvého kopru
  • bílý pepř
  • 12 mladých uvařených brambor
  • 1 cuketa
  • 12 cherry rajčátek
  • 7 lžic klasického balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
  • olivový olej

 

Postup:

  1. V misce utřeme změklé máslo, žloutek, nasekané bylinky, střídku z bílého chleba a sůl. Hmotu naneseme na potravinovou fólii, vytvarujeme váleček, který necháme ztuhnout v lednici. Před podáváním nakrájíme na kolečka, kterými poklademe lososa a necháme cca 2 minuty zapéct.
  2. Z majonézy, zakysané smetany, kopru a rozmačkaného česneku připravíme dresink, který dochutíme solí a bílým pepřem.
  3. Steaky z lososa osolíme, opepříme, posypeme bylinkami. Necháme v pokojové teplotě půl hodiny odpočinout a poté grilujeme asi 3 minuty z každé strany.
  4. Zatímco losos odpočívá, připravíme si zeleninové špízy z vařených mladých brambor, cukety nakrájené na plátky a cherry rajčat. Zeleninu napícháme na dopředu namočené bambusové špejle a naložíme do marinády z balzamikového krému, olivového oleje, soli a najemno nasekaných bylinek. Pečeme na rozpáleném grilu cca 4 minuty z každé strany.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: Kalamáta Papadimitriou
Zdroj fotografií: Kalamáta Papadimitriou

Diskuze: příspěvků