Dostat do sebe přiměřené množství bílkovin bývá někdy docela problém. Tady je recept na hovězí kousky na thajský způsob, který vám v doplnění této živiny může pomoci.
„I při hubnutí je důležité přijímat dostatek bílkovin, které zasytí, přispívají k vyrovnané hladině cukru v krvi, jsou důležité pro zachování svalové hmoty apod. Je důležité vybírat živočišné bílkoviny, které nejsou vázány na velké množství tuků – a to splňuje libové maso,“ radí výživový poradce Petr Havlíček.
„Naše tělo zpracovává bílkoviny pomaleji než sacharidy, proto s nimi organismus hospodaří déle a pocit hladu se dostaví až později. V kombinaci s vlákninou nám bílkoviny poskytují jedinečnou službu – máme menší hlad,“ vysvětluje výživová poradkyně Ivana Bednářová BA.
Rcept obsahuje také houby shiitake, česky také houževnatec jedlý, je typická přísada asijské kuchyně a zároveň se užívá v tradiční čínské medicíně. Roste jako dřevokazná houba na dubu – odtud také její název, shii znamená v japonštině dub. Z dubů čerpá živiny, které jsou pro nás díky ní stravitelnější, takže je můžeme využít k léčení nejrůznějších neduhů.
Podle webu superionherbs.cz obsahuje betaglukany, látky, které stimulují důležité imunitní buňky, a tak pomáhají tělu vyrovnat se s viry a bakteriemi. Také obsahuje eritadenin, látku snižující cholesterol. Shiitake je bohatým zdrojem vitamínů B2, B6 a D, mědi, selenu, kyseliny pantothenové, zinku, manganu a dalších důležitých látek.
1 porce v průměru obsahuje:
- Bílkoviny: 33g
- Tuky: 12 g
- Sacharidy: 47 g
Ingredience:
- 240 g hovězího masa
- 2 žluté papriky
- 50 g sezamového semínka
- 100 g hub shiitake
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- špetka chilli
- 80 g rýže
Postup:
Hovězí maso nakrájíme na nudličky, zakapeme sójovou omáčkou. Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejeme olej a v něm zprudka opečeme maso. Jakmile se maso zatáhne, přidáme na nudličky nakrájenou papriku a orestujeme, pak přidáme předem namočené houby šitake a vše ještě orestujeme společně s masem. Nakonec posypeme sezamovým semínkem a podáváme s rýží.
Tip:
Místo rýže můžeme jako přílohu použít také rýžové nudle.
Připravila: Věra Hájková