Gastro

Hovězí kousky na thajský způsob

Sbírání kytiček

Dostat do sebe přiměřené množství bílkovin bývá někdy docela problém. Tady je recept na hovězí kousky na thajský způsob, který vám v doplnění této živiny může pomoci.

I při hubnutí je důležité přijímat dostatek bílkovin, které zasytí, přispívají k vyrovnané hladině cukru v krvi, jsou důležité pro zachování svalové hmoty apod. Je důležité vybírat živočišné bílkoviny, které nejsou vázány na velké množství tuků – a to splňuje libové maso,“ radí výživový poradce Petr Havlíček.

Naše tělo zpracovává bílkoviny pomaleji než sacharidy, proto s nimi organismus hospodaří déle a pocit hladu se dostaví až později. V kombinaci s vlákninou nám bílkoviny poskytují jedinečnou službu – máme menší hlad,“ vysvětluje výživová poradkyně Ivana Bednářová BA.

Rcept obsahuje také houby shiitake, česky také houževnatec jedlý, je typická přísada asijské kuchyně a zároveň se užívá v tradiční čínské medicíně. Roste jako dřevokazná houba na dubu – odtud také její název, shii znamená v japonštině dub. Z dubů čerpá živiny, které jsou pro nás díky ní stravitelnější, takže je můžeme využít k léčení nejrůznějších neduhů.

Podle webu superionherbs.cz obsahuje betaglukany, látky, které stimulují důležité imunitní buňky, a tak pomáhají tělu vyrovnat se s viry a bakteriemi. Také obsahuje eritadenin, látku snižující cholesterol. Shiitake je bohatým zdrojem vitamínů B2, B6 a D, mědi, selenu, kyseliny pantothenové, zinku, manganu a dalších důležitých látek.

1 porce v průměru obsahuje: 

  • Bílkoviny: 33g
  • Tuky: 12 g
  • Sacharidy: 47 g

Ingredience:

  • 240 g hovězího masa
  • 2 žluté papriky
  • 50 g sezamového semínka
  • 100 g hub shiitake
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka chilli
  • 80 g rýže 

 Postup: 

Hovězí maso nakrájíme na nudličky, zakapeme sójovou omáčkou. Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejeme olej a v něm zprudka opečeme maso. Jakmile se maso zatáhne, přidáme na nudličky nakrájenou papriku a orestujeme, pak přidáme předem namočené houby šitake a vše ještě orestujeme společně s masem. Nakonec posypeme sezamovým semínkem a podáváme s rýží. 

Tip:

Místo rýže můžeme jako přílohu použít také rýžové nudle.

Připravila: Věra Hájková  

Zdroj informací: kniha Superjídelníček, Petr Havlíček, Petra Lamschová, Mladá fronta 2013, www.superionherbs.cz/shiitake-lentinula-edodes-houzevnatec/,
Zdroj fotografií: Mladá fronta
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL