Připravte si netradiční džem. Kombinace meruněk, hrušek a oříšků je opravdu zajímavá.
Stačí na: 3 sklenice à 375 ml
Doba přípravy: asi 30 minut
Přísady:
- 80 g mletých lískových oříšků
- 700 g odpeckovaných meruněk
- 300 g hrušek
- 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr.Oetker
- 350 g cukru
Příprava:
- Mleté oříšky za stálého míchání opražíme na suché pánvi do hněda.
- Odpeckované, umyté meruňky nakrájíme na kousky. Hrušky oloupeme, nakrájíme na kousky a ponorným mixérem rozmixujeme.
- Do velkého hrnce vložíme kousky meruněk a rozmixované hrušky. Obsah balíčku Gelfix Super 3:1 smícháme se 2 PL cukru a přidáme k ovoci. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme.
- Přidáme zbytek cukru a přivedeme k varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut. Před ukončením varu přidáme pražené oříšky.
- Na talířek kápneme 1- 2 KL právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme 2 zarovnané KL Kyseliny citrónové Dr.Oetker.
- Odebereme případnou pěnu a ihned naplníme až po okraj do připravených sklenic. Uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a po dobu asi 5 minut necháme stát na víčku. Přidáním oříšků se trvanlivost džemu zkrátí maximálně na 4 měsíce.
TIP: Při pražení oříšků hlídáme, aby moc neztmavly, mohly by zhořknout.
Připravila: Katka
Zdroj informací: Dr. Oetker
Zdroj fotografií: Dr. Oetker