Máte rádi šťavnaté koláče? Vyzkoušejte jablečné řezy se zakysanou smetanou. Které ovoce si udržuje svou standardně dobrou chuť po celý rok? Rozhodně jablka. Proto je využijeme v dnešním dezertu, a to dokonce v jejich syrové podobě.
Přestože nám může toto ovoce připadat poněkud všední a obyčejné, vězte, že je perfektním zdrojem nejen vitaminů a minerálů, ale také antioxidantů. Podle webu womenshealthmag.com obsahují vedle vitaminu C také pektin, tedy prebiotickou vlákninu, která má příznivý vliv na střeva a přispívá k lepšímu trávení. Lidé si dříve kyselá jablka orestovali na másle a konzumovali je právě na posílení organismu. Dále ještě přidejme zmínku, že jablečná dieta se nasazuje při poruchách trávení.
A samozřejmě také vlákniny, která podporuje správnou činnost střev. K jablkům jsme přidali lehký piškot a svěží zakysanou smetanu smíchanou s bílým jogurtem. Pro lepší konzistenci jsme náš dezert zalili slabounkou vrstvou želatiny. Ať vám chutná.
Ingredience na piškot:
- 4 vejce
- 200 g cukru moučka
- 200 g polohrubé mouky
- 8 lžic slunečnicového oleje
- 8 lžic vlažné vody
- 1 kypřicí prášek
- Tuzemák
Krém:
- 2 zakysané smetany
- 1 bílý jogurt
- 1 vanilkový cukr
- 4 jablka
- 2 pytlíky želatiny
- Tuzemák
Postup:
1. V míse vyšleháme žloutky s cukrem, poté přidáme vodu, tuzemák a znovu šleháme. Pomalu přisypáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem. Až se směs spojí, začneme pomalu přidávat sníh z bílků a nakonec pomalu přiléváme olej. Těsto vlijeme do menšího pekáče na pečicí papír. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 minut.
2. Zakysanou smetanu smícháme s jogurtem, vanilkovým cukrem a tuzemákem. Jablka nastrouháme nahrubo a vymačkáme z nich šťávu, ve které rozpustíme želatinu (můžeme přilít trochu jablečného džusu).
3. Na upečený piškot rozetřeme zakysanou smetanu. Poté opatrně naklademe nastrouhaná jablka a nakonec nalijeme želatinu (můžeme si pomoci silikonovým štětcem pro lepší rozprostření).
Připravila: Katka Soušková