Gastro

Jablečné řezy se zakysanou smetanou

Sbírání kytiček

Máte rádi šťavnaté koláče? Vyzkoušejte jablečné řezy se zakysanou smetanou. Které ovoce si udržuje svou standardně dobrou chuť po celý rok? Rozhodně jablka. Proto je využijeme v dnešním dezertu, a to dokonce v jejich syrové podobě.

Přestože nám může toto ovoce připadat poněkud všední a obyčejné, vězte, že je perfektním zdrojem nejen vitaminů a minerálů, ale také antioxidantů. Podle webu womenshealthmag.com obsahují vedle vitaminu C také pektin, tedy prebiotickou vlákninu, která má příznivý vliv na střeva a přispívá k lepšímu trávení. Lidé si dříve kyselá jablka orestovali na másle a konzumovali je právě na posílení organismu. Dále ještě přidejme zmínku, že jablečná dieta se nasazuje při poruchách trávení.

A samozřejmě také vlákniny, která podporuje správnou činnost střev. K jablkům jsme přidali lehký piškot a svěží zakysanou smetanu smíchanou s bílým jogurtem. Pro lepší konzistenci jsme náš dezert zalili slabounkou vrstvou želatiny. Ať vám chutná.

Ingredience na piškot:

  • 4 vejce
  • 200 g cukru moučka
  • 200 g polohrubé mouky
  • 8 lžic slunečnicového oleje
  • 8 lžic vlažné vody
  • 1 kypřicí prášek
  • Tuzemák 

Krém:

  • 2 zakysané smetany
  • 1 bílý jogurt
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 jablka
  • 2 pytlíky želatiny
  • Tuzemák 

 Postup:

1. V míse vyšleháme žloutky s cukrem, poté přidáme vodu, tuzemák a znovu šleháme. Pomalu přisypáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem. Až se směs spojí, začneme pomalu přidávat sníh z bílků a nakonec pomalu přiléváme olej. Těsto vlijeme do menšího pekáče na pečicí papír. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 minut. 

 2. Zakysanou smetanu smícháme s jogurtem, vanilkovým cukrem a tuzemákem. Jablka nastrouháme nahrubo a vymačkáme z nich šťávu, ve které rozpustíme želatinu (můžeme přilít trochu jablečného džusu). 

 3. Na upečený piškot rozetřeme zakysanou smetanu. Poté opatrně naklademe nastrouhaná jablka a nakonec nalijeme želatinu (můžeme si pomoci silikonovým štětcem pro lepší rozprostření). 

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: Akademie kvality, www.womenshealthmag.com/food/g19989533/nutrient-rich-fall-foods,
Zdroj fotografií: Akademie kvality
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL