Gastro

Jablečné řezy se zakysanou smetanou

Které ovoce si udržuje svou standardně dobrou chuť po celý rok? Rozhodně jablka.

Proto je využijeme v dnešním dezertu, a to dokonce v jejich syrové podobě. Přestože nám může toto ovoce připadat poněkud všední a obyčejné, vězte, že je perfektním zdrojem nejen vitaminů a minerálů, ale také antioxidantů. 

A samozřejmě také vlákniny, která podporuje správnou činnost střev. K jablkům jsme přidali lehký piškot a svěží zakysanou smetanu smíchanou s bílým jogurtem. Pro lepší konzistenci jsme náš dezert zalili slabounkou vrstvou želatiny. Ať vám chutná. 

Ingredience na piškot:

4 vejce 

200 g cukru moučka 

200 g polohrubé mouky 

8 lžic slunečnicového oleje 

8 lžic vlažné vody 

1 kypřicí prášek 

Tuzemák 


Krém: 

2 zakysané smetany 

1 bílý jogurt 

1 vanilkový cukr 

4 jablka 

2 pytlíky želatiny 

Tuzemák 


Postup: 

1. V míse vyšleháme žloutky s cukrem, poté přidáme vodu, tuzemák a znovu šleháme. Pomalu přisypáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem. Až se směs spojí, začneme pomalu přidávat sníh z bílků a nakonec pomalu přiléváme olej. Těsto vlijeme do menšího pekáče na pečicí papír. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 minut. 


2. Zakysanou smetanu smícháme s jogurtem, vanilkovým cukrem a tuzemákem. Jablka nastrouháme nahrubo a vymačkáme z nich šťávu, ve které rozpustíme želatinu (můžeme přilít trochu jablečného džusu). 


3. Na upečený piškot rozetřeme zakysanou smetanu. Poté opatrně naklademe nastrouhaná jablka a nakonec nalijeme želatinu (můžeme si pomoci silikonovým štětcem pro lepší rozprostření). 


Tip: Jakou vybrat zakysanou smetanu? Třeba vítěze ocenění Regionální potravina z roku 2020. Nabízí se BIO zakysaná smetana od Milko se značkami kvality „Biolist“ a „Biozebra“.


Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Akademie kvality
Foto: Akademie kvality


Diskuze: příspěvků