Máte rádi ovocné koláče? Upečte si lehkou variantu ze špaldové mouky. Jahodovo- rebarborová kombinace je výborná. Reveň kadeřavá, reveň vlnovitá nebo reveň rebarbora je velmi zajímavá lahůdková zelenina, známá jednoduše jako rebarbora.
Největší výhoda jahod? Má je rád skoro každý, k jejich konzumaci se nemusíme na rozdíl od jiných zdravých potravin nutit.
Podle webu bbcgoodfood.com obsahují málo kalorií, velké množství vody, ale také řadu vitamínů, minerálů, stopových prvků a samozřejmě přirozený cukr. Díky nízkému glikemickému indexu zmírňují uvolňování cukru v krvi. obsahují málo kalorií, velké množství vody, ale také řadu vitamínů, minerálů, stopových prvků a samozřejmě přirozený cukr. Díky nízkému glikemickému indexu zmírňují uvolňování cukru v krvi.
obsahují jahody antokyanidiny, které působí jako prevence proti zánětům a nemocem srdce. Obsahují také polyfenoly, z nichž především kyselina ellagová a ellagitaniny regulují hladinu cukru v krvi a krevní tlak. Posilují náš imunitní systém, přispívají ke snížení krevního tlaku, rovněž fungují jako přirozené diuretikum.
Na těsto:
- 400 g špaldové mouky
- 50 g mletých mandlí
- 1 zarovnaná KL Jedlé sody
- 1 balíček Finesse citrónové kůry
- 70 ml javorového sirupu
- 100 g změklého másla
- 100 ml oleje
- KL Vanilkové pasty
Na obložení:
- 200 g jahod, očištěných a nakrájených na kousky
- 500 g rebarbory, očištěné a nakrájené na kostky
- 2 balíčky Třtinového cukru citrónového
Ještě potřebujeme:
• koláčovou formu (ø 26 cm)
Příprava:
1. Na přípravu těsta smícháme v míse mouku s mandlemi, sodou a citrónovou kůrou. Přidáme sirup, máslo, olej a pastu a ručně vypracujeme dohladka. Asi 90 % těsta naneseme do vymazané a moukou vysypané formy a rovnoměrně přitlačíme ke dnu.
2. Jahody a rebarboru naneseme na těsto. Na povrch nadrobíme zbylé těsto a posypeme citrónovým cukrem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 30 minut
3. Před podáváním můžeme koláč zlehka poprášit moučkovým cukrem.
TIP: Rebarboru můžeme nahradit jablky. Přidat můžete i tvaroh.
Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Dr. Oetker, www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-strawberries
Foto: Dr. Oetker