Máte rádi ovocné koláče? Upečte si lehkou variantu ze špaldové mouky.
Na těsto:
• 400 g špaldové mouky
• 50 g mletých mandlí
• 1 zarovnaná KL Jedlé sody Dr. Oetker
• 1 balíček Finesse citrónové kůry Dr. Oetker
• 70 ml javorového sirupu
• 100 g změklého másla
• 100 ml oleje
• 1 KL Vanilkové pasty Dr. Oetker
Na obložení:
• 200 g jahod, očištěných a nakrájených na kousky
• 500 g rebarbory, očištěné a nakrájené na kostky
• 2 balíčky Třtinového cukru citrónového Dr. Oetker
Ještě potřebujeme:
• koláčovou formu (ø 26 cm)
Příprava:
1. Na přípravu těsta smícháme v míse mouku s mandlemi, sodou a citrónovou kůrou. Přidáme sirup, máslo, olej a pastu a ručně vypracujeme dohladka. Asi 90 % těsta naneseme do vymazané a moukou vysypané formy a rovnoměrně přitlačíme ke dnu.
2. Jahody a rebarboru naneseme na těsto. Na povrch nadrobíme zbylé těsto a posypeme citrónovým cukrem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 30 minut
3. Před podáváním můžeme koláč zlehka poprášit moučkovým cukrem.
TIP: Rebarboru můžeme nahradit jablky. Krátký popis: Báječný špaldový koláč s jahodami a rebarborou.
Připravila: Katka
Foto: Dr. Oetker