Gastro

Jogurtový dort s jahodami

Tento jogurtový dort s jahodami je plný tvarohu, jogurtu a žervé. Mléčné výrobky perfektně pozdvihnou výživovou hodnotu této pochoutky. Dobrou chuť.

Ingredience: 

Na korpus: 

500 g tučného tvarohu 

200 dětské krupičky 

3 vejce 

100 g cukru krupice 

1 sáček vanilkového cukru 

1 prášek do pečiva 

150 g másla + na vymazání formy špetka soli mouka na vysypání formy

Na krém: 

100 g změklého másla 

160 g žervé 

100 ml bílého jogurtu 

150 g cukru krupice 

Na zdobení: 

čerstvé jahody 

čerstvý rozmarýn

Postup: 

1. Na přípravu korpusu v míse smíchejte změklé máslo, cukry, žloutky z vajec a vyšlehejte do hladké lesklé pěny. 

2. Do vzniklé pěny přidejte tvaroh a špetku soli, krupičku a prášek do pečiva. 

3. Na závěr do směsi přidejte ušlehané bílky, lehce promíchejte a dejte péct ve vymazané a moukou vysypané dortové formě do trouby předehřáté na 170 stupňů na cca 50 minut. 

4. Upečený korpus pak rozkrojte podélně na dvě poloviny. 

5. Na krém vyšlehejte cukr, jogurt, máslo a žervé. První polovinou krému potřete vršek spodní části korpusu, na tu dejte vrchní část korpusu a tu potřete zbylou polovinou krému. 

6. Celý dort dozdobte čerstvými jahodami a rozmarýnem. 

Tip: Slyšeli jste o cereálních vejcích? Jsou o něco výživnější než ta běžná. Podle legislativy musí krmná směs nosnic obsahovat 3 různé zrniny, které tvoří min. 60 % jejího objemu. Nejčastější se jedná o kombinaci pšenice, kukuřice a ječmenu. Obsah kukuřice zvyšuje obsah xantofylů ve žloutku a pozitivně ovlivňuje jeho barvu.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj: Akademie kvality

Foto: Akademie kvality


Diskuze: příspěvků