Tento jogurtový dort s jahodami je plný tvarohu, jogurtu a žervé. Mléčné výrobky perfektně pozdvihnou výživovou hodnotu této pochoutky. Dobrou chuť.
Ingredience:
Na korpus:
500 g tučného tvarohu
200 dětské krupičky
3 vejce
100 g cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
1 prášek do pečiva
150 g másla + na vymazání formy špetka soli mouka na vysypání formy
Na krém:
100 g změklého másla
160 g žervé
100 ml bílého jogurtu
150 g cukru krupice
Na zdobení:
čerstvé jahody
čerstvý rozmarýn
Postup:
1. Na přípravu korpusu v míse smíchejte změklé máslo, cukry, žloutky z vajec a vyšlehejte do hladké lesklé pěny.
2. Do vzniklé pěny přidejte tvaroh a špetku soli, krupičku a prášek do pečiva.
3. Na závěr do směsi přidejte ušlehané bílky, lehce promíchejte a dejte péct ve vymazané a moukou vysypané dortové formě do trouby předehřáté na 170 stupňů na cca 50 minut.
4. Upečený korpus pak rozkrojte podélně na dvě poloviny.
5. Na krém vyšlehejte cukr, jogurt, máslo a žervé. První polovinou krému potřete vršek spodní části korpusu, na tu dejte vrchní část korpusu a tu potřete zbylou polovinou krému.
6. Celý dort dozdobte čerstvými jahodami a rozmarýnem.
Tip: Slyšeli jste o cereálních vejcích? Jsou o něco výživnější než ta běžná. Podle legislativy musí krmná směs nosnic obsahovat 3 různé zrniny, které tvoří min. 60 % jejího objemu. Nejčastější se jedná o kombinaci pšenice, kukuřice a ječmenu. Obsah kukuřice zvyšuje obsah xantofylů ve žloutku a pozitivně ovlivňuje jeho barvu.
Připravila: Katka Soušková