Gastro

Kapří hranolky

Sbírání kytiček

Vánoce bez kapra? To by nebylo ono. Záleží jen na vás, jakému způsobu přípravy dáváte přednost. Vůně smažených rybích hranolků je lákadlem hlavně pro toho, kdo si chce pochutnat na rybě bez kostí. Zamilují si je i děti, pro které je slovo „hranolky“ téměř magické.

Proč jíst kapra

Tato ryba má dietní libové maso, jehož vysoká nutriční hodnota vychází z jejího složení. Cení se hlavně pro obsah snadno stravitelných bílkovin, nízké množství tuků, které jsou zdrojem zdraví prospěšných polynenasycených mastných kyselin, řady vitaminů a minerálních látek. Ne každému však vyhovuje jeho typická chuť. To se dá ovšem doladit pomocí různých bylinek a koření.

Víte, že existují i omega 3 kapři? Chová je fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Tam nám také prozradili, v čem jsou omega 3 kapři výjimeční a jak se chovají.  Omega 3 mastné kyseliny, o které je maso kaprů přirozeně obohaceno, jsou uznávané jako unikátní nástroje pro prevenci a léčbu mnoha civilizačních onemocnění, především však kardiovaskulárního aparátu. Ke zvýšení omega 3 mastných kyselin v kapřím mase dochází díky kvalitní výživě s dostatkem přirozené potravy. Do obilovin se přidávají přírodní oleje, především řepkový a lněný. Tuk zdejších kaprů se tak stává unikátem, na kterém si můžete pochutnat třeba i vy.

Většina z nás konzumuje ryby hlavně o Vánocích. Odborníci však apelují na to, abychom ryby konzumovali častěji. Jako optimální stav by viděli, kdybychom si je dávali na talíř alespoň dvakrát týdně, přičemž jedna porce by měla vážit kolem 200 g.

Ingredience:

  • 500 g kapřích filetů
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 100 ml bílého vína
  • 50 ml worcestrové omáčky

Ingredience na obalení a smažení:

  • 50 g hladké mouky
  • 30 g strouhanky
  • 1 lžíce škrobu
  • lžička sladké papriky
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • olej na smažení

Postup:

1. Filety nakrájejte na 1 cm silné nudličky, a pokud je potřeba, zbavte je kůže.

2. V misce smíchejte víno, worcester, sůl a prolisovaný česnek. Do této marinády alespoň na hodinu naložte kapra.

3. V jiné nádobě smíchejte všechny ingredience na obalení.

4. Marinované kousky kapra obalte v připravené směsi a na oleji smažte dozlatova.

Dobrou chuť!

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: Akademie kvality, fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
Zdroj fotografií: Akademie kvality
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL