Gastro

Krémová kuřecí polévka

Pokud si dát něco dobrého na zahřátí, tak jedině misku horké krémové polévky z kuřecího masa a bílého vína. Tomu prostě nemůžete odolat. Ozdobte si jednotlivé porce jedlými květy a zima bude rázem pryč.

INGREDIENCE: 

• 1 kg kuřecích stehen

• 350 ml suchého bílého vína

• 2 cibule 

• 4 řapíkaté celery 

• 2 petržele 

• 1 pórek (bílou část) 

• snítka tymiánu 

• 4 bobkové listy 

• 4 kuličky nového koření 

• 45 g hladké mouky 

• 300 ml smetany ke šlehání 

• sůl, pepř 

• olej 


POSTUP:

1. Kuřecí maso omyjte a osušte. Poté stehna osolte a opepřete.

2. V hrnci rozpalte olej a kuřecí stehna na něm osmahněte dozlatova.  

3. Zlatavé maso podlijte bílým vínem a to nechte prudce svařit, aby se vypařil alkohol. 

4. Přidejte asi 1,5 l vody a vložte na kousky nakrájenou očištěnou zeleninu. 

5. Do hrnce přidejte tymián, bobkové listy, nové koření a vše osolte. 

6. Polévku přiveďte k varu a vařte asi 50 minut. 

7. Když je kuře měkké, polévku odstavte a nechte lehce vychladnout. Vyjměte maso, bylinky a koření. 

8. Maso oberte a asi 150–200 g vraťte do polévky. Vše rozmixujte tyčovým mixerem. 

9. Smetanu vyšlehejte s moukou a poté ji zamíchejte do polévky. 

10. Přiveďte polévku k varu a vařte do zhoustnutí. Pokud se z mouky vytvořily kousky, můžete polévku ještě rozmixovat. 

11. Zbylé maso natrhejte na menší kusy a vraťte do polévky. Poté můžete podávat s čerstvými lístky tymiánu. 

TIP: 

Polévka je nevýrazné barvy a proto můžete jednotlivé porce oživit barevnými jedlými květy.

Připravila:  red

Zdroj:  www.akademiekvality.cz


Diskuze: příspěvků