Kuře na pomerančích a citronech chutná skvěle v zimě i v létě. Kuře na citrusech chutná báječně se směsí drobných salátů nebo s kuskusem.
Můžete do něj přidat i rozinky a bude vám připadat, že jste si své pomeranče a citrony do jídla natrhali sami, přímo ze stromu v jižním Španělsku.
Suroviny:
2 citrony
2 pomeranče
3 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku
1⁄2 lžičky mleté́papriky
1⁄2 lžičky chilli vloček
8 kuřecích paliček
4–8 kuřecích křidýlek
1 cibule
2 snítky tymiánu + 1 snítka k podávání
2 snítky rozmarýnu + 1 snítka k podávání
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Do větší mísy vymačkáme šťávu z jednoho citronu a jednoho pomeranče, přilijeme olej, oloupeme a prolisujeme česnek, přidáme papriku a chilli. Osolíme, opepříme a promícháme dohladka. Do marinády vložíme kuřecí́ paličky a křidýlka a promícháme. Maso můžeme nechat odležet přes noc, ale bude mu stačit i 15 minut.
Citron a pomeranč (zbylý i vymačkaný) nakrájíme na plátky široké asi půl centimetru. Cibuli oloupeme a také ji nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 200 °C. Kuře rozložíme do pekáče kůží navrch a přelijeme ho zbylou marinádou.
Mezi maso naskládáme plátky citronu, pomeranče a cibule. Tymián a rozmarýn nasekáme nadrobno. Bylinky nasypeme na kuře, osolíme ho, opepříme a pečeme v předehřáté troubě 30 minut. Poté vyjmeme citrusy a maso dopečeme dozlatova, zhruba 30 minut. Před podáváním ozdobíme čerstvými bylinkami.
Připravila: Věra Hájková