Oblíbené naoranžovělé ovoce je známé díky vysokému obsahu antioxidantů a vitaminů. Jestliže přemýšlíte, jak je zužitkujete, a zároveň máte rádi moučníky, zkuste náš recept na koláč.
Protože jsou meruňky poměrně kyselé, příjemně je doplňuje vrstva tvarohu. Základem těsta jsou především brambory, tedy zelenina. Takže se vlastně jedná o lehký letní dezert, navíc díky tvarohu obohacený také o bílkoviny.
Ingredience na koláč:
200 g vařených brambor
600 g meruněk
250 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
1 vejce
100 g másla
250 g plnotučného tvarohu
sůl
Na drobenku:
200 g polohrubé mouky
80 g másla
80 g cukru krupice
Postup:
1. Na drobenku rozehřejte na pánvičce cukr s máslem a přidejte mouku, doku nevznikne drolivá směs. Nechte vychladnout.
2. Uvařené a vychlazené brambory nastrouhejte najemno a smíchejte s moukou, cukrem, vejcem a změklým máslem.
3. Přidejte špetku soli a vypracujte hladké těsto.
4. Těsto naneste na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohem a poklaďte ho vypeckovanými meruňkami.
5. Koláč pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů.
6. Na posledních deset minut pečení zasypte drobenkou.
Tip: Nejen do těsta, ale i do bramborové kaše a na bramboráky jsou nejvhodnější volbou brambory varného typu C. Protože mají měkkou dužninu, mají tendenci se rozvařit.
Připravila: Katka Soušková