Tento koláč v sobě skrývá hned tři potraviny, které pomáhají bojovat s neduhy zimy, a k tomu si ještě pochutnáte.
„Například mrkev obsahuje vitamín A, E, K a selen. Právě ten podporuje imunitní systém,“ vysvětluje výživová poradkyně Ivana Bednářová BA. Podle webu webmd.com pravidelná konzumace mrkve může předcházet srdečním onemocněním. Mrkev je skvělým zdrojem vlákniny a pomáhá snižovat cholesterol. Podle webu health.com pomáhá rozpustná vláknina v mrkvi regulovat hladinu krevního cukru a inzulínu po jídle. Draslík obsažený v mrkvi pomáhá s regulací krevního tlaku. Sloučeniny v mrkvi působí i protizánětlivě. Například lutein nejen chrání sítnici před makulární degenerací, ale má příznivé účinky i na mozek.
Další nenahraditelnou surovinou je mák. Zřejmě nenajdeme potravinu, která by byla na vápník bohatší. Podle webu healthline.com obsahuje mangan, který je důležitý pro zdraví kostí a srážlivost krve. Najdeme v něm měď a polyfenoly, které pomáhají snížit riziko srdečního onemocnění. Je bohatý na vlákninu a napomáhá trávení.
Do silné trojky přibydou ještě vlašské ořechy. „Jsou zdrojem vysoké koncentrace tuků, vitamínu B, zinku, mědi a manganu„, doplňuje výživová poradkyně Ivana Bednářová BA. Tento koláč vám udělá radost hned dvakrát. Použité suroviny dokáží dík prospěšným účinkům zlepšit náladu a zároveň jde o rychlovku ve stylu „vše z jedné misky“.
Ingredience:
- 600 g mrkve (nastrouhané)
- 100 g vlašských ořechů
- 250 g cukru krupice
- 250 ml slunečnicového oleje
- 3 vejce
- 400 g polohrubé mouky
- 120 g mletého máku
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička skořice
Postup
Mrkev si oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vložte do velké mísy a přidejte olej, vejce a ořechy. Veškeré sypké suroviny jako je mouka, cukr, prášek do pečiva, mák a skořice promíchejte a přidejte k mrkvi. Vše důkladně spojte v těsto, které vlijte do vymazané a vysypané formy (o průměru 25 cm) a pečte 50 minut na 180 °C.
Na mrkvový koláč se skvěle hodí klasická citronová poleva, kterou vyrobíte smícháním 2 lžic citronové šťávy, jedné lžíce horké vody a 100 g moučkového cukru.
Připravila: Katka Soušková