Venku je pořád zima. Připravte si nepečený dort s tvarohem a broskvemi, provoněný a proslazený ovocem. Aby byl opravdu jemný, přimíchali jsme k tvarohu také smetanu ke šlehání.
Dort lemují piškoty namočené ve šťávě z broskví a v griotce. Ty jsme také použili na spodek dezertu a další vrstvení, kdy se střídají s nadýchanou tvarohovou směsí a šťavnatými broskvemi. Pokud toužíte po jiném ovoci, vyberte si podle vašeho přání.
Podle webu medicalnewstoday.com je tvaroh vynikajícím zdrojem vápníku. Minerálu, který je prospěšný pro kosti a zuby. Dále obsahuje draslík, hořčík, mangan, zinek, měď, selen, nechybí v něm ani aminokyseliny. Podle webu healthline.com je tvaroh vhodnou součástí redukčních diet. Má vysoký obsah bílkovin a nízký obsah kalorií. Kasein v tvarohu navíc přispívá k pocitu sytosti. Tvaroh je oblíben také u sportovců, protože vysoký obsah bílkovin pomáhá budovat svalovou hmotu. Kasein obsažený v tvarohu se pomalu vstřebává a jeho konzumace před spaním zvyšuje metabolismus a syntézu svalů přes noc, aniž by tento proces ovlivnil odbourávání tuků.
Ingredience:
- 400–500 g cukrářských piškotů
- 80 g krupicového cukru
- 750 g měkkého tvarohu
- 250 ml 33% smetany
- 14 g želatiny (plátkové)
- citronová kůra
- 1 vanilkový lusk
- 1 větší plechovka zavařených broskví griotka
Postup:
1. Cukrářské piškoty zkrátíme o 20 % a skládáme je pocukrovanou stranou ven podél ráfku dortové formy. Piškoty jsou namočené ve šťávě z broskví a griotky. Zbytky piškotů dáme na dno formy.
2. Tvaroh s citronovou kůrou a vanilkovými semínky. Ve 200 ml teplé vody rozpustíme želatinu a smícháme s asi 150 ml tvarohu. Dobře vyšleháme a nakonec přidáme vyšlehanou smetanu.
3. Poté dort prokládáme tvarohem, piškoty a broskvemi.
4. Poslední vrstva je zakončená tvarohem. Dort necháme ztuhnout a na ozdobu nakrájíme broskve na měsíčky a přelijeme zbytkem želatiny.
Tip: Zkuste vařit z lokálních potravin. Kde je můžete zakoupit? V obchodních řetězcích, na farmářských trzích, formou prodeje ze dvora a v prodejnách s potravinami. Navíc mnohé obchodní řetězce mají speciální koutky plné regionálních potravin.
Připravila: Katka Soušková