Gastro

Netradiční mazanec s mákem a višněmi

Upečte na Velikonoce netradiční mazanec.

Doba přípravy: asi 40 minut

Na těsto:
• 500 g hladké mouky
• 1 balíček Droždí Dr.Oetker
• 200 ml vlažného mléka
• 175 g měkkého tvarohu
• 80 g cukru
• 2 vejce
• 1 KL Citrónového aroma Dr.Oetker
• ½ lahvičky Rumového aroma Dr.Oetker
• 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
• špetka soli

Na náplň:
• 250 ml mléka
• 50 g cukru
• špetka mleté skořice
• 100 g mletého máku
• 2 PL strouhanky
• 360 g okapaných kompotovaných višní
• 250 ml kompotové šťávy
• ½ balíčka Pudingu s vanilkovou příchutí Dr.Oetker

Ještě potřebujeme:
• dortovou formu (Ø 26 cm)

Příprava:

1. Na přípravu těsta důkladně promícháme mouku s droždím. Do této směsi postupně přimícháme ostatní suroviny a pomocí elektrického ručního šlehače s hnětacími metlami vypracujeme vláčné těsto. Těsto přikryjeme a odložíme na teplé místo oddechnout dokud se nezdvojnásobí jeho objem.

2. Na přípravu náplně rozmícháme v nádobě na vaření mléko s cukrem, skořicí, umletým mákem a strouhankou a za stálého míchání přivedeme k varu.Náplň odstavíme a necháme vychladnout. Podle návodu na obalu připravíme hutný puding, místo vody použijeme kompotovou šťávu. Do teplého pudingu přimícháme okapané višně.

3. Z nakynutého těsta vytvarujeme na pomoučněné podložce váleček a vyválíme z něj obdélníkový plát silný 5 mm. Makovou náplň rovnoměrně natřeme na těsto a navrch nalijeme puding s višněmi. Těsto srolujeme zespoda nahoru a stočenou roládu vložíme do dortové formy (Ø 26 cm), kterou jsme předem vymazali a vysypali moukou. Pečeme v předehřáté troubě.

Elektrická trouba: 165 °C
Horkovzdušná trouba: 145 °C
Plynová trouba: stupeň 2-3

Doba pečení: asi 65 minut

4. Ještě teplý mazanec vyndáme z formy a po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: Dr. Oetker
Zdroj fotografií: Dr.Oetker

Diskuze: příspěvků