Ryba připravovaná na ohni je sice jedinečná, ale pokud k tomu nemá člověk ideální podmínky, nepohrdne ani tou pečenou z trouby.
Záleží samozřejmě na její kvalitě i způsobu přípravy. Jestliže jste doposud váhali, jak na to, teď máte šanci zkusit si recept, který zvládne i kulinární začátečník. Na pstruhu si určitě pochutnáte. Řadí se mezi lososovité ryby, jež jsou čím dál tím více oblíbené. Jejich maso je bílé s tmavšími okraji a chuť příjemně jemná. A protože je třeba rybí maso trochu zvýraznit, podtrhnout jeho chuť, nechybí v našem receptu kopr, petržel a citron.
Ingredience:
2 ks pstruha
300 g přílohových brambor
2 svazky čerstvého kopru
1 citron
150 g másla
hrst hladkolisté petržele
sůl čerstvě mletý pepř olivový olej
Postup:
1. Ryby omyjte, osušte papírovou utěrkou a osolte a opepřete.
2. Citron nakrájejte na kolečka a vložte ho do naříznutého pstruha spolu s očištěnými větvičkami kopru.
3. Vrchní stranu ryby nařízněte párkrát křížem a pečte zakápnutou olivovým olejem na pečicím papíru v troubě předehřáté na 180 stupňů 15 minut.
4. Mezitím uvařte přílohové brambory.
5. Rybu a brambory podávejte s rozpuštěným máslem a čerstvou, posekanou petrželovou natí.
Tip: Připravujete-li si doma rybu, zohledňujte, že je rybí maso většinou velmi jemné. Proto byste se měli vyvarovat časově náročných úprav nebo nepřiměřených teplot.
Připravila: Katka Soušková