Gastro

Pstruh pečený v solné krustě s mačkaným hráškem a mátou

Sbírání kytiček

I když ryby zrovna nevyhledáváte, ochutnat alespoň jednou za život pstruha můžete. A co teprve až zkusíte úpravu v solné krustě z bílků. Rybky díky ní budou krásně šťavnaté a zároveň krásně ochucené bylinkami.

Pstruh má jemnou chuť, proto může chutnat i těm, kteří ryby moc nemusí. Je kvalitním zdrojem bílkovin, kvalitních tuků, vitaminu D a minerálních látek. Divoký pstruh má méně tuku než pstruh z farmového chovu. Pokud si kupujete čerstvou rybu, měla by být dobře chlazená. Přivoňte si k ní. Měla by vonět čerstvě a jemně. Cítíte-li kyselí nebo čpavkocý zápach, nekupujte ji.

Jestliže si potrpíte na originální přílohy, inspirujte se přípravou hrášku se šalotkou, česnekem a nasekanou čerstvou mátou. Máta podle webu webmd.com přináší celkovouúlevu po jídle a při nafouklém břiše a usnadňuje trávení. Obsažený mentol pomáhá mírnit bolesti hlavy. Pomáhá osvěžit dech a její antimikrobiální účinky i ničí i zdroje zápachu z úst.

Antimikrobiální vlastnosti máty pomáhají uvolnit ucpaný nos. Máta také obsahuje kyselinu rozmarinovou, která pomáhá snížit histaminovou reakci vašeho organismu při alergii. Přidává se do pečeného a grilovaného masa a ryb, do omáček, bylinkového másla, salátů, zeleniny, rýže i do moučníků, její aromatičnost dodává pokrmům tu správnou chuť.

Ingredience:

  • 2 ks pstruha
  • 500 g hrubozrnné mořské soli
  • 6 bílků
  • 400 g hrášku
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 40 g másla
  • 100 ml vývaru
  • máta, tymián, sůl, černý pepř

Postup:

1. Pstruhy vykucháme a očistíme. Zlehka je uvnitř osolíme a opepříme a vložíme do nich tymián, mátu nebo jinou oblíbenou bylinku.

2. Bílky ušleháme do tuhého sněhu, přidáme hrubozrnnou sůl a dobře promícháme. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj rozložíme půlku směsi z bílků. Na ni položíme připravené pstruhy a poté je překryjeme zbytkem sněhu.

3. Pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C cca 20–25 minut.

4. Mezitím rozehřejeme máslo a zpěníme na něm šalotku a česnek, obojí nakrájené nadrobno.

5. Přidáme hrášek a zalijeme vývarem. Deset minut provaříme a poté rozmačkáme vidličkou.

6. Dochutíme solí, pepřem a nasekanou mátou.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-peppermint, Akademie kvality, https://zdravopedie.cz/ryby/pstruh
Zdroj fotografií: Akademie kvality,
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL