Houba rosolovka řasotvará je známá i pod přezdívkou „medúza“.
Má totiž želatinové tělo, takže opravdu připomíná medúzu. Při vysychání se následně smršťuje.
Známá již tisíc let
Domovinou této zvláštně vypadající houby jsou tropy i subtropy. Můžete na ni narazit hlavně na odumřelých větvích listnáčů v Asii, Austrálii, na Novém Zélandu a také v Africe. Čínská medicína zná léčivé schopnosti rosolovky již tisíc let. Lidé ji používali už v období 100-200 n. l. Zmiňuje se o ní známý herbář Shen Noug Pen Ts´ao Jing.
Pomáhá při kašli
Pomáhá při chorobách horních cest dýchacích a při škrábání v krku. Zklidňuje sliznice. Oceníte ji při suchém kašli. Celkově zklidňuje organismus. Z pohledu tradiční čínské medicíny je rosolovka vhodná k doplnění čchi, krve a jinu.
Delikatesa do polévky
Velmi oblíbená je tato houba i v kuchyni. Používá se při přípravě polévek nebo sladkých jídel a je obecně považována za delikatesu. Je lehce stravitelná, výživná a oblíbená.
Uplatnění v kosmetice
Poslední dobou se rosolovka uplatňuje i v kosmetice díky vysokému obsahu kyseliny hyaluronové. Používá se k hydrataci pleti. Kdysi nejkrásnější žena Číny, císařova konkubína paní Yang, vděčila prý za svoji nádhernou pleť právě rosolovce
Pokud se rozhodnete užívat extrakt z rosolovky, hlídejte si, aby přípravky obsahovaly minimálně 40 % polysacharidů. Rosolovka obsahuje celou řadu minerálů, hlavně vápník, draslík, sodík a železo. Nechybí rovněž vitamíny ze skupiny B a vitamín D.
Připravila: Katka Soušková