Bydlení

Skladování vína: jak je to správně

Sbírání kytiček

Máte rádi kvalitní vína, které si schováváte pro různé příležitosti? Pak je třeba vědět, jak je co nejlépe skladovat. Nebojte se, není to vůbec složité.

Neuvažujete-li o archivaci, pak si kupujete vína k rychlé spotřebě. Lehká růžová a bílá stolní vína se mají zkonzumovat do tří měsíců, lehká červená stolní vína a dražší bílá stolní vína do šesti měsíců, ostatní stolní červená vína zhruba do jednoho roku.

Co je vhodné skladovat?

Filip Jantač ze společnosti Global Wines uvádí, že má jít o vína:

  • o kterých se už podle kategorie a oblasti předpokládá, že jsou doporučená pro skladování,
  • od prověřených a renomovaných vinařů, z osvědčených vinic a poloh,
  • dobrých a ještě lepších ročníků,
  • harmonická s vyrovnanými kyselinami a cukry, s dostatkem tříslovin, vyšším extraktem a vyšším alkoholem
  • doporučená vaším obchodníkem,
  • správně ošetřená a uzavřená kvalitním, dostatečně dlouhým korkem.

Pozvánka do sklípku

Řekněme, že už víte, která vína byste doma rádi měli. Pak je třeba řešit otázku skladování. V bytovém domě asi jen těžko můžete toužit po speciálním sklípku, i když je nejvhodnější, protože nabízí optiální podmínky. Jaké? „Ideální teplota by měla být mezi 9 až 11 °C, důležité však je, aby byla stabilní a nekolísala. Jinak se mohou začít ve víně srážet barviva, bílkoviny i vinný kámen, čímž dojde k jeho znehodnocení. Vlhkost by pak měla být zhruba 65 procent. Víno dále vyžaduje temno a nezapomeňte ani na správnou polohu lahví, ta je většinou vodorovná, protože je důležité udržovat korek lahve namočený, aby nevysychal a do lahve se nezačal dostávat vzduch,“ říká odborník.

Speciální lednice? Může ji mít každý!

Pokud však žijete v bytovém domě a o sklípku si můžete nechat zdát, pořiďte si speciální „ledničku“ neboli větší či menší vinotéku, ve které lze uchovávat vína za podmínek, jež si navolíte. Ujasněte si také, zda vám v domácnosti postačí model s jednou chladicí zónou. Pokud máte v úmyslu podávat červené i bílé víno při správné teplotě, vyplatí se investovat do vinotéky s duální zónou chlazení, kde si lze nastavit různou teplotu v jednotlivých zónách pro bílé a červené. Bonus navíc? Máte-li vinotéku s prosklenými dvířky, získáte okamžitý přehled, jaké lahodné moky ukrývá (aniž byste otevírali dvířka, a tak zbytečně narušovali vnitřní prostředí).

Někde jinde

Abychom byli přesní, dodejme ještě, že vína můžete samozřejmě skladovat i v dobré vinotéce nebo archivech vín, kde si pronajmete vlastní box. Otázkou však zůstává, zda vám právě tento způsob bude vyhovovat.

Správná teplota

Druh vína                                                                               Doporučená teplota
Sekty, šumivá, Champagne                                                6 – 9°C
Suchá bílá vína, mladá a růžová, polosladká a sladká  9 – 11°C
Mladá červená, lehká a ovocná                                         10 – 12°C
Velká, silná bílá vína                                                           10 – 12°C
Elegantní červená                                                                12 – 14°C
Velká těžká červená                                                            14 – 16°C
Červená s vysokým taninem                                             18 – 20°C
Likérová vína, portská, Sherry                                         13 – 15°C

 

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: Global Wines
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků