Bydlení

Skladování vína: jak je to správně

Máte rádi kvalitní vína, které si schováváte pro různé příležitosti? Pak je třeba vědět, jak je co nejlépe skladovat. Nebojte se, není to vůbec složité.

Neuvažujete-li o archivaci, pak si kupujete vína k rychlé spotřebě. Lehká růžová a bílá stolní vína se mají zkonzumovat do tří měsíců, lehká červená stolní vína a dražší bílá stolní vína do šesti měsíců, ostatní stolní červená vína zhruba do jednoho roku.

Co je vhodné skladovat?

Filip Jantač ze společnosti Global Wines uvádí, že má jít o vína:

  • o kterých se už podle kategorie a oblasti předpokládá, že jsou doporučená pro skladování,
  • od prověřených a renomovaných vinařů, z osvědčených vinic a poloh,
  • dobrých a ještě lepších ročníků,
  • harmonická s vyrovnanými kyselinami a cukry, s dostatkem tříslovin, vyšším extraktem a vyšším alkoholem
  • doporučená vaším obchodníkem,
  • správně ošetřená a uzavřená kvalitním, dostatečně dlouhým korkem.

Pozvánka do sklípku

Řekněme, že už víte, která vína byste doma rádi měli. Pak je třeba řešit otázku skladování. V bytovém domě asi jen těžko můžete toužit po speciálním sklípku, i když je nejvhodnější, protože nabízí optiální podmínky. Jaké? „Ideální teplota by měla být mezi 9 až 11 °C, důležité však je, aby byla stabilní a nekolísala. Jinak se mohou začít ve víně srážet barviva, bílkoviny i vinný kámen, čímž dojde k jeho znehodnocení. Vlhkost by pak měla být zhruba 65 procent. Víno dále vyžaduje temno a nezapomeňte ani na správnou polohu lahví, ta je většinou vodorovná, protože je důležité udržovat korek lahve namočený, aby nevysychal a do lahve se nezačal dostávat vzduch,“ říká odborník.

Speciální lednice? Může ji mít každý!

Pokud však žijete v bytovém domě a o sklípku si můžete nechat zdát, pořiďte si speciální „ledničku“ neboli větší či menší vinotéku, ve které lze uchovávat vína za podmínek, jež si navolíte. Ujasněte si také, zda vám v domácnosti postačí model s jednou chladicí zónou. Pokud máte v úmyslu podávat červené i bílé víno při správné teplotě, vyplatí se investovat do vinotéky s duální zónou chlazení, kde si lze nastavit různou teplotu v jednotlivých zónách pro bílé a červené. Bonus navíc? Máte-li vinotéku s prosklenými dvířky, získáte okamžitý přehled, jaké lahodné moky ukrývá (aniž byste otevírali dvířka, a tak zbytečně narušovali vnitřní prostředí).

Někde jinde

Abychom byli přesní, dodejme ještě, že vína můžete samozřejmě skladovat i v dobré vinotéce nebo archivech vín, kde si pronajmete vlastní box. Otázkou však zůstává, zda vám právě tento způsob bude vyhovovat.

Správná teplota

Druh vína                                                                               Doporučená teplota
Sekty, šumivá, Champagne                                                6 – 9°C
Suchá bílá vína, mladá a růžová, polosladká a sladká  9 – 11°C
Mladá červená, lehká a ovocná                                         10 – 12°C
Velká, silná bílá vína                                                           10 – 12°C
Elegantní červená                                                                12 – 14°C
Velká těžká červená                                                            14 – 16°C
Červená s vysokým taninem                                             18 – 20°C
Likérová vína, portská, Sherry                                         13 – 15°C

 

Připravila: Věra Hájková

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Zdroj informací: Global Wines
Zdroj fotografií: Pixabay

Diskuze: příspěvků