Celer je skvělá zelenina. Hodí se do polévek a do pomazánek, ale už jste ho zkusili osmažit? Se šťouchanými bramborami je to výtečné jídlo, které si oblíbí celá vaše rodina.
Ingredience:
800 g brambor
300 g celeru
200 g cibule
100 g slaniny
2 vejce
50 g hladké mouky
100 g strouhanky
sůl podle chuti
malý svazek pažitky
olej na smažení
Postup:
1. Brambory oloupeme, omyjeme a dáme vařit. Celer důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a okrájíme na čistou bílou dužinu. Očištěný ho nakrájíme na plátky silné asi 1 cm.
2. Připravíme si menší hrnec, do kterého nelijeme vodu. Osolíme a přivedeme k varu. Připravený celer vložíme do vroucí vody a uvaříme doměkka. UVařený celer vyjmeme z hrnce a dáme v sítu okapat a vychladnout.
3. Připravíme si šťouchané brambory. Oloupeme cibule a nakrájíme nahrubo. Slaninu pokrájíme na drobné kostičky. V pánvi rozpálíme olej a cibuli osmažíme dozlatova. Poté k ní přidáme nakrájenou slaninu a rovněž krátce orestujeme.
4. Uvařené brambory scedíme a necháme okapat. Vmícháme do nich orestovanou cibulku a slaninu a společně vše rozšťoucháme. Přidáme nadrobno pokrájenou pažitku a podle chuti osolíme.
5. Vychladlý celer obalíme v hladké mouce, vejci a strouhance. V pánvi rozpálíme olej a obalený celer osmažíme dozlatova. Podáváme se šťouchanými bramborami.
Připravila: Eva Šarfová