Gastro

Tradiční mrkvový dort

Šťavnaté těsto s kousky mrkve a oříšky vyniká svou vláčnou a jemnou chutí, která i zatvrzelé odpůrce zeleniny přiměje k tomu, aby změnili názor.

Ingredience

• 2 hrnky třtinového cukru 

• 2 hrnky mouky v kvalitě (polohrubá) 

• 8 ks mrkve 

• 4 ks vejce 

• 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů 

• 1 a 1/4 hrnku rostlinného oleje 

• 2 lžičky javorového sirupu 

• 1lžíce medu 

• 2 lžičky jedlé sody 

• 2 lžičky kypřícího prášku 

• 1/2 lžičky soli 

• 2 lžičky mleté́ skořice 

Na krém: 

• 500 g čerstvého smetanového sýru 

• 1 hrnek třtinového cukru 

• 2 lžíce  másla 

• 1 lžička javorového sirupu 

• šťáva z 1 citronu 


Postup:

Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Do jedné mísy přidejte postupně vejce, cukr, med a javorový́ sirup. Vše dobře promíchejte. Ve druhé míse smíchejte všechny suché přísady, které posléze postupně přidávejte k první směsi. Až se ingredience propojí, přidejte olej, nastrouhanou mrkev a také oříšky. Hotové těsto vložte do vymazané formy. Pečte asi jednu hodinu. 


Mezitím si připravte krém. Smetanový sýr a všechny další přísady přidávejte postupně do mísy a vše dobře promíchejte, dokud nevznikne hebký krém. Jakmile dort dopečete, nechte ho vychladnout a poté jej podélně rozkrojte. Jednu část potřete krémem a přiklopte druhým dílem. Krém doporučujeme přidat i na vrch dortu a pokud vám ještě trocha zůstane, můžete jím ozdobit i boky a přidat oříšky.


Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Naše Bio
Foto: Naše Bio



Diskuze: příspěvků