Šťavnaté těsto s kousky mrkve a oříšky vyniká svou vláčnou a jemnou chutí, která i zatvrzelé odpůrce zeleniny přiměje k tomu, aby změnili názor.
Ingredience
• 2 hrnky třtinového cukru
• 2 hrnky mouky v kvalitě (polohrubá)
• 8 ks mrkve
• 4 ks vejce
• 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
• 1 a 1/4 hrnku rostlinného oleje
• 2 lžičky javorového sirupu
• 1lžíce medu
• 2 lžičky jedlé sody
• 2 lžičky kypřícího prášku
• 1/2 lžičky soli
• 2 lžičky mleté́ skořice
Na krém:
• 500 g čerstvého smetanového sýru
• 1 hrnek třtinového cukru
• 2 lžíce másla
• 1 lžička javorového sirupu
• šťáva z 1 citronu
Postup:
Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Do jedné mísy přidejte postupně vejce, cukr, med a javorový́ sirup. Vše dobře promíchejte. Ve druhé míse smíchejte všechny suché přísady, které posléze postupně přidávejte k první směsi. Až se ingredience propojí, přidejte olej, nastrouhanou mrkev a také oříšky. Hotové těsto vložte do vymazané formy. Pečte asi jednu hodinu.
Mezitím si připravte krém. Smetanový sýr a všechny další přísady přidávejte postupně do mísy a vše dobře promíchejte, dokud nevznikne hebký krém. Jakmile dort dopečete, nechte ho vychladnout a poté jej podélně rozkrojte. Jednu část potřete krémem a přiklopte druhým dílem. Krém doporučujeme přidat i na vrch dortu a pokud vám ještě trocha zůstane, můžete jím ozdobit i boky a přidat oříšky.
Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Naše Bio
Foto: Naše Bio