Gastro

Tradiční mrkvový dort

Sbírání kytiček

Šťavnaté těsto s kousky mrkve a oříšky vyniká svou vláčnou a jemnou chutí, která i zatvrzelé odpůrce zeleniny přiměje k tomu, aby změnili názor.

Podle webu webmd.com pravidelná konzumace mrkve může předcházet srdečním onemocněním. Mrkev je skvělým zdrojem vlákniny a pomáhá snižovat cholesterol. Podle webu health.com pomáhá rozpustná vláknina v mrkvi regulovat hladinu krevního cukru a inzulínu po jídle. Draslík obsažený v mrkvi pomáhá s regulací krevního tlaku. Sloučeniny v mrkvi působí i protizánětlivě. Například lutein nejen chrání sítnici před makulární degenerací, ale má příznivé účinky i na mozek.

Co dokáže mrkev oddálit

Není pochyb o tom, že mrkev svědčí našim očím, i když – očekávat návrat ostrého zraku nelze, to je mýtus. „Například krátkozrakost skutečně vyléčit nedokáže. Je ale bohatá na beta-karoten, jehož přeměnou v těle vzniká vitamin A. Ten je důležitý pro rodopsin – oční pigment obsažený v tyčinkách, který zajišťuje správné vnímání světla a je základem pro vidění ve tmě,“ vysvětluje oční lékařka MUDr. Lucie Valešová. A dodává, že další důležitou funkcí beta-karotenu je skutečnost, že pomáhá zabraňovat věkem podmíněné makulární degeneraci a oddálit výskyt šedého zákalu.

Ingredience

  • 2 hrnky třtinového cukru
  • 2 hrnky mouky v kvalitě (polohrubá)
  • 8 ks mrkve
  • 4 ks vejce
  • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
  • 1 a 1/4 hrnku rostlinného oleje
  • 2 lžičky javorového sirupu
  • 1lžíce medu
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky mleté́ skořice

 

Na krém:

  • 500 g čerstvého smetanového sýru
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 2 lžíce  másla
  • 1 lžička javorového sirupu
  • šťáva z 1 citronu 

Postup:

Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Do jedné mísy přidejte postupně vejce, cukr, med a javorový́ sirup. Vše dobře promíchejte. Ve druhé míse smíchejte všechny suché přísady, které posléze postupně přidávejte k první směsi. Až se ingredience propojí, přidejte olej, nastrouhanou mrkev a také oříšky. Hotové těsto vložte do vymazané formy. Pečte asi jednu hodinu. 

Mezitím si připravte krém. Smetanový sýr a všechny další přísady přidávejte postupně do mísy a vše dobře promíchejte, dokud nevznikne hebký krém. Jakmile dort dopečete, nechte ho vychladnout a poté jej podélně rozkrojte. Jednu část potřete krémem a přiklopte druhým dílem. Krém doporučujeme přidat i na vrch dortu a pokud vám ještě trocha zůstane, můžete jím ozdobit i boky a přidat oříšky.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: Naše Bio, www.webmd.com/diet/health-benefits-carrots, www.health.com/nutrition/health-benefits-of-carrots, www.bebeautiful.in/all-things-skin/everyday/benefits-of-carrots-for-skin-hair-healt, oční klinika Neovize
Zdroj fotografií: Naše Bio
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL