Jaké jídlo zaručeně přiláká každého strávníka do kuchyně? Ano, tušíte správně – nočky s úžasně voňavou jahodovou omáčkou. Výsledkem dokonale vyvážené smetanově ovocné chuti bude největší kuchařova pocta – dokonale čisté talíře.
Podle webu bbcgoodfood.com obsahují jahody antokyanidiny, které působí jako prevence proti zánětům a nemocem srdce. Obsahují také polyfenoly, z nichž především kyselina ellagová a ellagitaniny regulují hladinu cukru v krvi a krevní tlak. Posilují náš imunitní systém, přispívají ke snížení krevního tlaku, rovněž fungují jako přirozené diuretikum.
Podle webu webmd.com jsou jahody plné antioxidantů, což jsou látky neutralizující škodlivé volné radikály. Lidem s osteoartrózou mohou jahody pomoci snížit bolest a otoky. Obsahují mnoho vlákniny a usnadňují pohyb potravy střevy.
Jak si vybrat jahody
Kupujte jahody, které jsou pevné a sytě červené. Po utrhnutí už nedozrávají. Ideální je samosběr nebo nákup přímo na farmách.
Ingredience na noky:
- Kůra z jednoho citronu
- 500 g tučného tvarohu ve vaničce
- 300 g hrubé mouky (+ na podsypávání)
- 100 g hladké mouky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- Špetka soli
- 4 vejce
Ingredience na omáčku:
- 600 g jahod
- 1 smetana (33%)
- Pár lístků máty
- Moučkový cukr podle chuti a sladkosti jahod
Postup:
Všechny ingredience na noky smíchejte v misce a vypracujte z nich lehce tuhé, ale pořád lepivé těsto.
Hojně si pomoučněte vál a dejte na něj 1/3 těsta. Z toho vytvarujte „hada“ a nakrájejte ho na stejné kousky. Z každého kousku rukama vytvarujte kuličku. Stejným způsobem připravte kuličky i ze zbylého těsta.
Do hrnce dejte vařit dostatek vody a až bude pořádně vřít, přidejte 1/3 noků. Až vyplavou na povrch, jsou hotové a děrovanou naběračkou je můžete vyndat. Stejně pokračujte i s dalšími noky. (Nevařte všechny najednou, protože by se zdeformovaly.)
Než budou hotové noky, připravte omáčku rozmixováním jahod se smetanou, cukrem a mátou. Do hlubokého talíře dejte omáčku, do ní vložte noky a vše ozdobte čerstvou mátou.
TIP: K podávání se hodí také zakysaná smetana nebo bílý jogurt.
Připravila: Věra Hájková