Gastro

Tvarohové nočky s jahodovou omáčkou

Jaké jídlo zaručeně přiláká každého strávníka do kuchyně? Ano, tušíte správně – nočky s úžasně voňavou jahodovou omáčkou. Výsledkem dokonale vyvážené smetanově ovocné chuti bude největší kuchařova pocta – dokonale čisté talíře.

Ingredience na noky:

Kůra z jednoho citronu

500 g tučného tvarohu ve vaničce 

300 g hrubé mouky (+ na podsypávání) 

100 g hladké mouky 

2 lžíce moučkového cukru

1 lžička vanilkového cukru 

Špetka soli

4 vejce 

Ingredience na omáčku: 

600 g jahod

1 smetana (33%) 

Pár lístků máty

Moučkový cukr podle chuti a sladkosti jahod 

Postup: 

Všechny ingredience na noky smíchejte v misce a vypracujte z nich lehce tuhé, ale pořád lepivé těsto. 

Hojně si pomoučněte vál a dejte na něj 1/3 těsta. Z toho vytvarujte „hada“ a nakrájejte ho na stejné kousky. Z každého kousku rukama vytvarujte kuličku. Stejným způsobem připravte kuličky i ze zbylého těsta. 

Do hrnce dejte vařit dostatek vody a až bude pořádně vřít, přidejte 1/3 noků. Až vyplavou na povrch, jsou hotové a děrovanou naběračkou je můžete vyndat. Stejně pokračujte i s dalšími noky. (Nevařte všechny najednou, protože by se zdeformovaly.) 

Než budou hotové noky, připravte omáčku rozmixováním jahod se smetanou, cukrem a mátou. Do hlubokého talíře dejte omáčku, do ní vložte noky a vše ozdobte čerstvou mátou. 

TIP: K podávání se hodí také zakysaná smetana nebo bílý jogurt.

Foto: www.akademiekvality.cz


Diskuze: příspěvků