Gastro

Vaječňák se skořicí

Sbírání kytiček

Tradice pití vaječného likéru sahá až do středověku, kdy byl tento nápoj oblíbený hlavně mezi bohatými aristokraty. Dnes je vaječňák oblíbený u mnoha lidí.

Chudí lidé si alkohol potřebný pro jeho výrobu zkrátka nemohli dovolit. Dnes si naštěstí vaječný likér nebo také vaječný koňak dopřát můžeme, a také si ho dopřáváme. Čím dál častěji se pouštíme i do domácí produkce tohoto likéru. Aby také ne, když jeho příprava není nijak složitá, můžeme si snadno ohlídat kvalitu a původ vajec a „vymazlit“ si ho dle svého.

Barva žloutku nevypovídá vždy o tom, jestli byly slepice chovány v ekologickém chovu s volným výběhem, ale jde o obsah karotenů ve stravě slepice. Proto je možné, že krásně žluté žloutky mají díky barvivům přidaným do krmiva. Kvalitu vejce opravdu neovlivňuje ani barva skořápky. Rozdíl může být pouze v pevnější skořápce, kterou mají vajíčka hnědá.

Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek a současně je také velmi dobře stravitelné (u žloutku jde až o 100 procent). Vajíčka obsahují všechny vitamíny kromě C. A také minerály, nejvíce železa, fosforu, draslíku a zinku.

Až budete vajíčka kupovat, přečtěte si obal. Číselný údaj rozklíčujete snadno: první číslo znamená den a druhé pak měsíc, kdy vajíčko „přišlo na svět“. Další povinné údaje vám prozradí počet a váhu vajec a také kód třídírny (podle označení CZ poznáte, že je balila čeká firma). Pokud vás zajímá i způsob chovu: 0 – biovejce z ekologického zemědělství, 1 – vejce nosnic ve volném výběhu, 2 – vejce nosnic v halách (na podestýlce), 3 – vejce nosnic v klecovém chovu).

Ingredience:

0,5 l tuzemáku
1 vanilkový cukr
½ lžičky vanilkového extraktu
½ lžičky mleté skořice
6 žloutků
1 salko
4 lžíce moučkového cukru

Postup:

1. Žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem dejte do šlehače. Ingredience vyšlehejte v hladkou lesklou pěnu.

2. Přidejte salko, skořici a zhruba polovinu tuzemáku. Znovu šlehejte alespoň 5 minut.

3. Poté přidejte zbytek tuzemáku a šlehejte dalších 5–10 minut.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj: Akademie kvality, www.healthline.com/nutrition/10-proven-health-benefits-of-eggs, www.asweetpeachef.com/benefits-of-eggs/

Zdroj fotografií: Akademie kvality
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL