Gastro

Valentýnský dort

Blíží se svátek sv. Valentýna. Upečte svému drahému valentýnský dort.

Doba přípravy: asi 35 minut

Na těsto

• 5 žloutků
• 50 g rozdrobeného marcipánu
• špetka soli
• 3 PL mandlového likéru
• 180 g moučkového cukru
• 5 bílků
• 120 g hladké mouky
• 1/2 balíčku Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
• 150 g mletých anebo strouhaných mandlí
• 80 g roztopeného másla

Na ozdobení

• 4 PL jahodové marmelády
• 3 balíčky Polevy světlé Dr.Oetker

Ještě potřebujeme:
• srdcovou formu na pečení

Příprava

  1. Na přípravu těsta ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni žloutky, marcipán, sůl, mandlový likér a polovinu cukru (90 g). Bílky ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni, přidáme zbytek cukru a vyšleháme dotuha. Ušlehaný sníh přidáme do žloutkové hmoty. Mouku s kypřicím práškem smícháme a prosejeme do těsta. Přidáme mandle a roztopené máslo, zlehka promícháme.
  2. Těsto nalijeme do vymazané srdcové formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Plynová trouba: stupeň 3

Doba pečení: asi 45 minut

3. Upečené srdce necháme chvilku vychladnout, poté vyklopíme z formy. Dort uložíme na podnos a necháme úplně vychládnout.
4. Vychladnuté srdce potřeme částí jahodové marmelády (asi 1 PL), abychom zakryli póry. 2 bílé polevy rozehřejeme podle návodu na obalu. 1 a 1/2 polevy natřeme na dort a necháme ztuhnout. Zbytek polevy znovu rozpustíme a na dort nakreslíme květy.
5. Třetí polevu rozehřejeme, nalijeme do misky, přidáme 3 PL přepasírované jahodové marmelády a důkladnš promícháme. Dle obrázku pomocí špejle „vybarvíme“ květy. Necháme ztuhnout. Srdce se lépe krájí až na druhý den.

Zdroj informací: Dr. Oetker
Zdroj fotografií: Dr. Oetker
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků