Na těsto:
• 1 malá sklenice kompotovaných višní (hmotnost po odkapání 175 g)
• 3 bílky
• špetka soli
• 3 žloutky
• 180 g cukru
• 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
• 180 g změklého másla nebo margarínu
• 180 g hladké mouky
• 1 zarovnaná KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
• 100 ml mléka
• 20 g kakaa
• 2 PL strouhané hořké čokolády
Ještě potřebujeme:
• formu na muffiny
• 12 papírových košíčků
Příprava:
1. Višně necháme okapat na sítku, přitom zachytíme šťávu.
2. Na přípravu těsta vyšleháme bílky se solí elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni na tuhý sníh. Žloutky, cukr, vanilínový cukr a máslo nebo margarín vyšleháme do hladka. Mouku a kypřicí prášek smícháme a střídavě s mlékem vmícháme do směsi. Nakonec zlehka ručně vmícháme sníh.
3. Třetinu těsta odebereme a odložíme stranou. Do zbytku těsta vmícháme kakao. Tmavé těsto rovnoměrně rozdělíme do košíčků a posypeme strouhanou čokoládou. Višně rozdělíme na čokoládu. Naneseme světlé těsto, vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: stupeň 2-3
Doba pečení: asi 30 minut
4. Upečené muffiny necháme vychladnout, před podáváním je podle chuti pocukrujeme.
Foto: Dr. Oetker
22. 6. 2012