Při natáčení české filmové komedie Jak se zbavit nevěsty vznikl nápad vytvořit speciální dorty pro herecké hvězdy.
Už jsme vám představili Čokoládovou nevěstu Davida Matáska a Mandarinkovou něhu Andrey Kerestešové. Dnes to bude Ovocná louka Jany Švandové.
Suroviny na makrónkové sušenky:
24 g vody
100 g cukru krupice
100 g cukru moučka
100 g mandlové mouky
2x 38 g bílků potravinářské barvivo
Suroviny na náplň:
150 g bílé čokolády Valrhona
50 g citrónové šťávy a kůry
75 g smetany
225 g smetany
10 g medu
tymián
ovoce na ozdobu
Jak na to:
Vařte vodu s cukrem krupicí na 118 °C. Prvních 38 g bílků ušlehejte v mixéru, pak přidejte cukerný rozvar a dále šlehejte do vychladnutí. Přimíchejte potravinářské barvivo v prášku, abyste dosáhli barvu, kterou chcete.
Ušlehanou směs vmíchejte do mandlové mouky s moučkovým cukrem a dalšími 38 g nevyšlehaných bílků. Pak si nastříkejte makronky na silikonovou podložku, nechte stát asi 20 minut a pečte na 145 °C, po dobu přibližně 14 minut.
Na náplň nejprve uvařte 75 g smetany s čerstvým tymiánem a medem, následně směs nalijte na bílou čokoládu a přidejte citrónovou šťávu. Poté přidejte ještě studenou smetanu a nechte v lednici přes noc. Druhý den vymixujte.
Pak už jen stačí makronky naplnit krémem a ozdobit čerstvými malinami nebo jiným ovocem.
Připravila: mar
Foto: archiv filmu Jak se zbavit nevěsty