Gastro

Zeleninové kari s kokosovým mlékem

Líbil se vám film Láska na kari? Možná byste si rádi uvařili něco, co vás inspirovalo. Vyzkoušejte Zeleninové kari s kokosovým mlékem.

pro 4-6 osob
Příprava: 15 min.
Vaření: 20 min.

Může se hodit:

Velký kastrol s nepřilnavým povrchem, zester (škrabka na citrusovou kůru), kvalitní ostrý nůž, škrabka na zeleninu, velký cedník

Párování s vínem:

ovocné rosé

Ingredience:

2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
1 středně velká žlutá cibule, nakrájená na půlkolečka silná půl centimetru
4 stroužky česneku, utřené nebo prolisované
2 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru
1 cuketa, rozpůlená a nakrájená
1 šálek květáku (asi ¼ hlávky) rozebraného na růžičky
1 velká paprika
1 batát (sladká brambora), oloupaná a nakrájená
1 plechovka (420 g) cizrny, slité a opláchnuté
1 plechovka (340 g) kokosového mléka
1 šálek zeleninového vývaru
2 polévkové lžíce hnědého cukru
1 polévková lžíce práškového kari
¼ – ¾ polévkové lžíce chili (záleží na tom, zda dáváte přednost pálivým pokrmům)
sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. V kastrolu na středním plameni rozpalte olivový olej. Přidejte cibuli, česnek a zázvor. Opékejte asi dvě minuty, až se vůně rozvine.
  2. Přidejte cuketu, květák, batát, cizrnu, kokosové mléko, vývar, hnědý cukr,,prášek kari, chili, a vše přiveďte k varu.
  3. Zakryjte pokličkou, snižte plamen a na mírném plameni vařte asi 20 minut. Osolte a podle chuti. Podávejte s rýží.

Tip:

Zeleninu můžete zaměnit podle své chuti, použijte například špenát, zelené fazole, brambory, brokolici nebo mrkev. Nakrájená zelenina by měla mít objem asi 4 šálků.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: Bontonfilm
Zdroj fotografií: Bontonfilm

Diskuze: příspěvků