Vláknina je pro správnou funkci organismu důležitá. Bez ní hůře trávíme a postupně se může objevit i celá řada dalších obtíží.
Co je to vlastně vláknina?
Vláknina je laicky řečeno nestravitelná část rostlinné potravy, která pomáhá pohybu potravy trávicí soustavou, vstřebává vodu a váže na sebe některé látky z potravy, jako například cholesterol. Chemicky sestává vláknina z neškrobových polysacharidů a několika dalších složek rostlin, jako je celulóza, lignin, vosky, chitiny, pektiny, beta-glukany a oligosacharidy.
Vláknina zkrátka příznivě ovlivňuje funkci střev. Nerozpustná vláknina zvětšuje objem stolice, působí proti zácpě a má příznivý účinek na některá střevní onemocnění (hemoroidy, divertikulitida). Příznivě účinkuje i při redukční dietě. Je to dáno rychlejším pocitem sytosti.
Rozpustná část vlákniny zpomaluje vyprazdňování žaludku, trávení a vstřebávání potravin s vlákninou. Dalším příznivým účinkem rozpustné vlákniny je snížení krevních tuků – cholesterolu i triglyceridů. Ve střevě dochází k vazbě cholesterolu a žlučových kyselin na složky vlákniny a k jejich vylučování do stolice.
Kde vlákninu hledat?
Základními zdroji vlákniny jsou celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina a ovoce. Zvýšení denního příjmu vlákniny v jídelníčku docílíte zařazením čerstvé zeleniny nebo ovoce . Zkuste zeleninové či ovocné saláty nebo tepelně upravenou zeleninu. Podíl vlákniny můžete zvýšit i častějším zařazováním celozrnného pečiva, výrobků ze sójové mouky či přírodních forem příloh (neloupaná rýže, brambory ve slupce…).
Připravila: Eva Šarfová