
Víno, které podáváte k pokrmu, by ho mělo vhodně doplnit. Záleží tedy na tom, jaké menu plánujete. Proto jsme pro vás společně s Filipem Jantačem ze společnosti Global Wines připravili následující doporučení.
Co si dát na oběd
Kdo se nechce celý den až do večera postit, a má rád tradiční jídla, možná bude na oběd servírovat Kubu. Co se hodí k pokrmu, jehož základem jsou kroupy, česnek a houby? „Spíše červená vína výraznější chuti a s vyšším obsahem alkoholu. Skvělou volbou může být například Rulandské modré (Pinot Noir),“ říká Filip Jantač.
Večeře poprvé
Po slavnostním přípitku následuje polévka. Pokud zůstaneme u tradice, pak bude rybí. A i k ní lze dospělým podávat víno. Přitom není až tak podstatné, zda uvaříte klasický rybí vývar, nebo krémovou polévku. K oběma variantám se hodí bílé víno, například Rulandské bílé.
Bude-li jako hlavní chod smažený kapr s bramborovým salátem, tedy pokrm náročný na trávení, je třeba ho odlehčit. Vyzkoušejte takzvaná plnější bílá vína. Může jím být Vlašský Ryzlink, Ryzlink rýnský nebo třeba Grüner Veltliner.
Večeře podruhé
Některé rodiny však od kapra už dávno upustiliy přesto však na ryby jako takové nedají dopustit. Často se sází na oblíbeného lososa, zajímavou variantu ovšem nabízí také tuňák. Úprava těchto ryb může být různorodá, v zásadě platí jen to, že je asi nikdo nebude chtít obalovat stejně jako kapra. Mnohdy postačí jen opražení na másle, přidání bylinek a plátku citronu. Pak může jejich chuť lépe vyniknout. K takové úpravě se nabízí přidat rovněž bramborový salát, avšak ten už nebývá tolik mastný (a někdy vůbec).
Ke zmiňovaným mořským rybám určitě zvolte bílá vína, může to být třeba odrůda Chardonnay, například Bramito del Cervo. A proč neuvažovat o červeném vínu? Když se spojí s mořskou solí, nedá se vyloučit hořká chuť pokrmu.
Místo dezertu
Těšíte se na závěr alespoň na pár kousků cukroví? Pokud ano, i k němu se můžete sobě či hostům nalít do sklenky další lahodný mok. Například k vanilkovým rohlíčkům bude ladit sladší sekt. "K ostatnímu cukroví doporučuji spíše polosladká a sladká vína, tokajská vína nebo portské, především Royal Oporto,“ nabízí tip Filip Jantač.
Tak a teď zvažte, zda honem rychle půjdete k vánočnímu stromku, nebo si raději dopřejete odpočinek. Alespoň chvíli. Po vydatné večeři by to jistě nebylo od věci. Tedy pokud děti dovolí…
Připravila: Marcela
Foto: Global Wines
27. 11. 2015